top of page
  • ChaniaShips

Ε/Γ Ο/Γ ΕΛΥΡΟΣ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ


Η Έλυρος ήταν αρχαία πόλη στη νοτιοδυτική Κρήτη στον λόφο Κεφάλα, κοντά στο σημερινό χωριό Ροδοβάνι. Η Έλυρος γνώρισε περίοδο ακμής τουλάχιστον μέχρι την Ελληνική κλασσική περίοδο, από το 500 έως το 350 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτή, η Έλυρος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της νοτιοδυτικής Κρήτης, έχοντας πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκων. Αποτέλεσε κέντρο βιοτεχνίας και εμπορίου με μεγάλη παραγωγή όπλων. Επίνειά της ήταν η Συία και η Λισσός. Στην Έλυρο λατρεύονταν ο Απόλλωνας, οι γιοί του Φυλακίδης και Φίλανδρος και η νύμφη Ακακαλλίδα.


Το 2008 η ναυτιλιακή εταιρία ΑΝΕΚ Lines ονόμασε το νεότερο πλοίο της «ΕΛΥΡΟΣ» από την αρχαία πόλη. Το «ΕΛΥΡΟΣ» είναι το δεύτερο νεότερο πλοίο, του στόλου της ANEK Lines, μετά το Αστερίων II. Πρόκειται για ντιζελοκίνητο επιβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο (Ε/Γ-Ο/Γ) που ναυπηγήθηκε το 1998 στα ναυπηγεία Mitsubishi Heavy Industries που έχουν έδρα στο Σιμονοσέκι της Ιαπωνίας. Ξεκίνησε στην γραμμή Πειραιάς - Σούδα από την ΑΝΕΚ το 2008 . Λειτουργούσε και παλαιότερα, υπό διαφορετικές ονομασίες και ιδιοκτήτες. Χωράει συνολικά μέχρι 1,874 επιβάτες,300 οχήματα Ι.Χ, και 100 φορτηγά. Το «ΕΛΥΡΟΣ» Διαθέτει 323 επιβατικά αεροπορικά καθίσματα. Έχει δύο κινητήρες τύπου Pielstick 12PC4-2, με συνδυασμένη ισχύ των 26,180 kW και φτάνει ταχύτητες μέχρι 24 κόμβους. Το πλοίο έχει βραβευτεί από τα ShipPax Awards 2009 ως το πλοίο με την καλύτερη μετασκευή για το 2008.

Το Φεβρουάριο του 2021 εν όψη της πανδημίας του covid 19 το πλοίο εκτελεί δρομολόγια από και προς τα Χανία μαζί με το Blue Galaxy, ενώ μέσα από αυτό το άρθρο μας θα γίνει μια μικρή παρουσίαση στο καλύτερο πλοίο του Κρητικού πελάγους.


Τα γκαράζ του Ελυρος χωρίζονται σε τρία μέρη με το κυρίως γκαράζ στο deck 3 το μικρό γκαράζ στο deck 2 που είναι μόνο για Ι.Χ μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 60 Ι.Χ καθώς και το τελευταίο γκαράζ στο deck 5.


Ανεβαίνουμε από τις κυλιόμενες σκάλες στο deck 7 στον χώρο της Reseption ένας πολύ όμορφος και υπέροχα διαμορφωμένος χώρος που από τα υπέροχα μεγάλα τετράγωνα παράθυρα η θέα προς τα έξω είναι υπέροχη.


Έχοντας μπει στο σαλόνι που είναι στην πρύμνη με την ονομασία "Θάλασσα" ξεκινάμε το αφιέρωμα μας από εκεί καθώς ο χώρος είναι πραγματικά απίθανος και μπορεί να φιλοξενήσει 400 άτομα . Οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν το ταξίδι τους άνετα και υπεύθυνα καθώς σέ όλα τα τραπεζάκια των σαλονιών όπως και στους χώρους της τραπεζαρίας η ΑΝΕΚ έχει τοποθετήσει μικρές επιτραπέζιες σημάνσεις όπου με την εφαρμογή QR Codes από το κινητό του ο ταξιδιώτης μπορεί να σκανάρει και να δει το μενού του πλοίου καθώς και να επιλέξει τις υπέροχες κρητικές νοστιμιές που υπάρχουν.το "RESTAURANT GOLD” του πλοίου χωρητικότητας 150 ατόμων, ένας αριστοκρατικός χώρος, πολύ καλά διαμορφωμένος που μας περιμένει σε κάθε ταξίδι με το ΕΛΥΡΟΣ να γευτούμε την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα.το σαλόνι "ΦΑΡΟΣ" χωρητικότητας 400 ατόμων ίσως να είναι ένας από τους καλύτερους χώρους του ΕΛΥΡΟΣ. Εδώ η θέα προς την πλώρη είναι άψογη και με ένα καφέ στο χέρι ή κάποιο snack και χαζεύοντας προς τα έξω ποιος δεν θα νιώσει ότι είναι στο παράδεισο; Αυτό που κλέβει την παράσταση στο χώρο του σαλονιού είναι ο υπέροχος πίνακας με τον φάρο των Χανίων που βρίσκεται εκεί.Το ΕΛΥΡΟΣ διαθέτει 234 καμπινες, 700 κλίνες σε πολλές και διάφορες κατηγορίες όπως είναι: LUX,εσωτερικές δίκλινες και εξωτερικές δίκλινες εσωτερικές και εξωτερικές τετράκλινες. Φυσικά όλες οι καμπίνες του πλοίου θυμίζουν ξενοδοχείο πολυτελείας, κάτι που μεγαλώνει το κύρος του πλοίου, προσδίδοντας θα λέγαμε στην άνεση και την ξεκούραση του επιβάτη.