Tο "Βιτσέντζος Κορνάρος" ναυπηγήθηκε στη Δανία το 1976 για λογαριασμό της "Townsend Thoresen" και πήρε το όνομα "Viking Viscount". Ήταν, μέχρι πρότινος, το τελευταίο εν ζωή πλοίο μιας εκπληκτικής σειράς τεσσάρων αδελφών, καθώς τα υπόλοιπα 3 έχουν διαλυθεί.
Το 1989 το πλοίο μετονομάστηκε σε "Pride of Winchester" και δούλεψε για λογαριασμό της "P&O European Ferries", εκτελώντας δρομολόγια στη Βόρεια Θάλασσα, συνδέοντας το Ντόβερ της Αγγλίας με το Καλαί της Γαλλίας. Σ' εκείνη τη γραμμή το πρωτογνώρισα σε ένα από τα ταξίδια μου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1994 πουλήθηκε στη "Lane Sea Lines" και μετονομάστηκε σε "Βιτσέντζος Κορνάρος".
Το πλοίο, το οποίο προσφάτως απεσύρθη πλέον οριστικώς, είχε χωρητικότητα 6.387 gt, μήκος 128,7 μέτρα, πλάτος 19,81 μέτρα και βύθισμα 4,5μέτρα. Είχε ικανότητα μεταφοράς 1.200 επιβατών και 275 Ι.Χ. αυτοκινήτων. Έφερε 3 κύριες μηχανές (2 Χ Werkspoor 8TM410 diesel και 1 X Werkspoor 9tm410 diesel), συνολικής ισχύος 10.655 KW, και μπορούσε να αναπτύξει υπηρεσιακή ταχύτητα 18 κόμβων. Η ευστάθειά του ήταν παροιμιώδης καθώς διέθετε stabilizers για να αντιμετωπίζει τον πλευρικό κυματισμό.
Όσο το "Βιτσέντζος Κορνάρος" έπλεε στο Αιγαίο με τα χρώματα της "Lane Sea Lines" (θυγατρική της "ΑΝΕΚ LINES"), είχε "προτίμηση" στις άγονες γραμμές, εκτελώντας δρομολόγια σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου, συνδέοντας πότε τον Πειραιά με τη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Χάλκη και τη Ρόδο, και πότε με το Γύθειο, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και το Καστέλλι Κισσάμου. Το πλοίο εκτέλεσε κάποια εποχή δρομολόγια και στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνδέοντας τη Ρόδο με την Αλεξανδρούπολη.
Τον Ιούνιο του 2017 το "Βιτσέντζος Κορνάρος", λόγω σοβαρού μηχανικού προβλήματος, σταμάτησε να ταξιδεύει, ενώ από τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους αγκυροβόλησε στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας. Προβλέπεται να ταξιδέψει για τελευταία φορά, με προορισμό τα διαλυτήρια Aliaga στα μικρασιατικά παράλια.
Από τη γέφυρα του "Βιτσέντζος Κορνάρος" πέρασαν έμπειροι καπετάνιοι όπως ο Μανώλης Φραγκιαδάκης, ο Δημήτρης Λαδάς, ο Βασίλης Πασχάλης και ο Νίκος Ξυλογιανόπουλος. Ο Μανώλης Φραγκιαδάκης μάλιστα συνέδεσε μεγάλο κομμάτι της καριέρας του ως πλοίαρχος στο τιμόνι του "Κορνάρου", με εκπληκτικές προσεγγίσεις στα δύσκολα λιμάνια της Κασοκαρπαθίας. Αποκορύφωμα η αξέχαστη εκείνη προσέγγιση στον ανολοκλήρωτο ακόμη καινούργιο προβλήτα της Κάσου με απαγορευτικό άνεμο 8 μπωφόρ. Η πολυετής προσφορά του καπτα Μανώλη Φραγκιαδάκη στην Κάσο αναγνωρίστηκε από τους Κασιώτες με αποτέλεσμα το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού να δώσει τιμής ένεκεν το όνομά του στον παλιό προβλήτα και να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη Κάσου
.
Κατά μια περίεργη σύμπτωση ο κάπτα Βαγγέλης Στουραίτης, επί χρόνια πλοίαρχος στο "Πρέβελης" της ΑΝΕΚ, συνόδευσε το "Κορνάρος" στο τελευταίο του ταξίδι με τη σημερινή του ιδιότητα ως Pilot στο λιμάνι του Πειραιά.
Comments