top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChaniaShips

MS DAPHNE: Ο επίλογος ενός θρύλου στη Σούδα

Γράφει ο Γιώργος Ψυχαράκης /Ferries of Crete

Υπάρχουν κάποια βαπόρια που όποτε τα δεις και σε ότι κατάσταση βρίσκονται πάντα νιώθεις ένα δέος. Έτσι ακριβώς ήταν και το καράβι που θα αναφερθεί παρακάτω, μπορεί να είχε άδοξο τέλος όμως η ιστορία που κουβαλούσε αυτό το πλοιο, δε μπορούσε να σβήσει ποτέ.

Η ΔΑΦΝΗ, ήταν ένα πανέμορφο κλασσικό κρουαζιερόπλοιο. Ναυπηγήθηκε αρχικά σαν φορτηγοποστάλι το 1955 στο Νιουκαστλ της Αγγλίας με το όνομα PORT SYDNEY και μαζί με το αδερφό του PORT MELBOURNE συνέδεαν τη Βρετανία με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αν και μετασκευασμένα μπορεί να θεωρήσει κάποιος πως ήταν από τα τελευταία αυτής της εποχής με τέτοια ιστορία.

Τη δεκαετία του 70 η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία βρίσκεται στις δόξες της. Εταιρείες όπως ο Χανδρής, η Home Lines, η Ηπειρωτική, η Sun Line κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό τον τομέα.

Ενας από αυτούς είναι ο Γιάννης Κ. Καρράς από τη Χίο, ασχολούμενος τότε με ποντοπόρα πλοια και έχοντας στην κατοχή του, τα ναυπηγεία Αυλίδας αποφασίζει την αγορά δυο πλοίων και την μετασκευή τους σε κρουαζιερόπλοια.

(Ο Γιάννης Καρράς μπροστά απο το ΔΑΦΝΗ με τη μις Ολλανδία 1976 (βικιπαίδεια))

Έτσι το 1972 αγοράζει τα δυο αδέρφια και με τα ονόματα ΑΚΡΩΤΗΡΙ και ΘΕΡΙΣΣΟΣ ΕΞΠΡΕΣ. Αν και τα ονόματα παραπέμπουν στην Κρήτη (και μάλιστα στα Χανιά) δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση του εφοπλιστή να τα μετασκευάσει σε ακτοπλοϊκά όπως είχε γραφτεί κατά καιρούς.

Η μετασκευή που ακολούθησε θεωρείτε μια από τις καλύτερες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, το ΔΑΦΝΗ έχει πλέον χωρητικότητα 518 επιβατών και 250 μέλη πληρώματος. Διαθέτει υπερπολυτελή σαλόνια, θέατρο, εστιατόριο 370 θέσεων και 232 καμπίνες, όλων των κατηγοριών, χώροι διαρρυθμισμένοι σε 7 καταστρώματα με ονόματα των 7 από τις 9 μούσες (Θάλεια, Τερψιχόρη, Πολύμνια, Ευτέρπη ,Ερατώ ,Κλειώ, Μελπομένη) Το ΔΑΦΝΗ μαζί με το αδερφό του ΔΑΝΑΗ είναι πλέον έτοιμα να ξεκινήσουν κρουαζιέρες υπο την Delian Cruises.


Ας δούμε τα εγκαίνια του ΔΑΦΝΗ από το αρχείο της ΕΡΤ. Αν και αναφέρει ότι πρώτος προορισμός του πλοίου είναι η Μασσαλία, η πρώτη κρουαζιέρα έγινε στη Μαύρη Θαλασσα.

Ο Γιάννης Καρράς μπροστά απο το ΔΑΦΝΗ στα ναυπηγεία Χαλκίδας, κατά την παράδοση του. (Θεμιστοκλής Λαζαρής)


Τα δυο πλοια δραστηριοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, η Delian cruises ήταν μάλιστα από τις πρώτες που προσέγγισαν Κουμουνιστικά κράτη σαν προορισμούς, ήταν πολυτελέστατα με υψηλά standards παροχής υπηρεσιών για την εποχή τους. O Γιάννης Καρράς ήταν Ενας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος, είδη κατά την περίοδο της μετασκευής των δυο πλοίων, ολοκλήρωνε στη Χαλκιδική, ένα από τα ποιο εμβληματικά ξενοδοχεία της χώρας, το ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ. Τα πλοια δε, τα ήθελε να προσφέρουν τις τελειότερες υπηρεσίες στον επιβάτη.


Τα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της μεταστροφής του Καρρα στις τουριστικές επιχειρήσεις από τη θάλασσα ,οδήγησαν στη ναύλωση και έπειτα στην αγορά των δυο πλοίων από την Ιταλική COSTA. Μερικά χρόνια μετα η ΔΑΦΝΗ και η ΔΑΝΑΗ με νέα ονόματα θα έπαιρναν ξεχωριστούς δρόμους υπο διαφορετικές εταιρείες το καθένα.

12 χρόνια μετα θα βρεθούν ξανά ως ομόσταυλα υπο την ιδιοκτησία της classic international cruises του Γιώργου Ποταμιάνου. Η πριγκίπισσα Δάφνη πια, θα υποστεί ανακαίνιση στο εσωτερικό της κυρίως στις καμπίνες της, διαθέτοντας 241 ευρύχωρες καμπίνες 27 εξ αυτών σουίτες.

Το ΔΑΦΝΗ με τα σινιάλα της Classic International Cruises στο νέο μώλο Δραπετσώνας


Το Princess Danae στη Σούδα. Το αδερφο πλοιο μετονομάστηκε σε Lisboa το 2014. Η επισκευή του κρίθηκε κοστοβορα και το πλοιο έφυγε για σκραπ το 2015.


Τα δυο αδέρφια έκτοτε θα τα δούμε πολλές φορές στην Ελλάδα καθώς στις κρουαζιέρες τους συμπεριλαμβάνονταν και ελληνικοί προορισμοί. Τα Χανιά αποτέλεσαν αρκετές φορές σταθμό των δυο πλοίων. Η ΔΑΦΝΗ είχε βρεθεί νωρίτερα σε ελληνικά χέρια υπο την Monarch Classic Cruises. O ανταγωνισμός με τα σύγχρονα κρουαζιερόπλοια έναντι των κλασσικών αλλά και τα έντονα οικονομικά προβλήματα, οδήγησαν την εταιρεία σε χρεοκοπία το 2012. Το ΔΑΦΝΗ εκείνη την περίοδο ήταν ναυλωμένο από το καλοκαίρι στη γερμανική AMBIENTE.

Το ΔΑΦΝΗ αναχωρώντας απο τον Πειραιά την άνοιξη του 2012 για τη ναύλωση του στην Ambiente


Στις 2 Οκτωβρίου ενώ το πλοιο βρισκόταν στο λιμάνι της Σούδας καταχέσθηκε από πιστωτές για διάφορα χρέη. Είδη λίγους μήνες πριν είχε γίνει το ιδιο και με το αδερφό ΔΑΝΑΗ. Οι 450 επιβάτες του πλοίου αναχώρησαν από το αεροδρόμιο των Χανίων ενώ μετα από μεγάλο αγώνα και τηλεοπτικές εκλύσεις αναχώρησε και το πλήρωμα του πλοίου.

το πρώτο βράδυ της κατάσχεσης του στη Σούδα

Η μακρά παραμονή της πριγκίπισσας στη Σούδα έδωσε τη δυνατότητα σε μας ως καραβολάτρες να γνωρίσουμε από κοντά ένα θρύλο. Βλέποντας την μπορούσες να δεις να διακρίνονται ‘’ψήγματα’’ ιστορίας από την εξηκονταετή ζωή ενός θρύλου.

Πρώτες ημέρες παροπλισμού του πλοίου. Η περιοχή που διακρίνετε πισω είναι το Ακρωτήριο Μαλέκα η Ακρωτήρι για τους Χανιώτες. Το πρώτο όνομα του πλοίου (ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΕΞΠΡΕΣΣ)

Ξημερώματα στο λιμάνι.

Το Κ, έμβλημα της Delian Cruises, οσο πέρναγε ο καιρός μετά απο αυτό φαινόταν και τα προηγούμενά του ονόματα OCEAN MOARCH και ΔΑΦΝΗ

Λεπτομέρειες απο το καρφωτό τμήμα του πλοίου, απο την εποχή της κατασκευής του ως Port Sydney


Η πλώρη του πλοίου.


Παρέμεινε στο λιμάνι της Σούδας σχεδόν δυο χρονια. Σε ολο αυτό το διάστημα έγιναν προσπάθειες από την εταιρεία του να βρει ναύλο για το πλοιο η να το ξεκινήσει η ιδια υπο νέο καθεστώς. Τα εντονότερα οικονομικά προβλήματα αλλά και η κακή κατάσταση του πλοίου οσο μεγάλωνε η διάρκεια του παροπλισμού του, οδήγησαν στην απόφαση να πωληθεί για σκραπ.

Λίγο πριν το τέλος.


Έτσι το Μάιο του 2014 το πλοιο με το πρώτο του όνομα ΔΑΦΝΗ και σημαία StKitts & Nevisαναχωρεί από τη Σούδα αυτοδύναμο για τα διαλυτήρια της Αλανγκ της Ινδίας οπου θα φτάσει ένα μήνα μετά.

Με σβησμένο το ''Princess'' και το νηολόγιο του


Οι μηχανές τύπου doxford του πλοίου κατά την προετοιμασία του για σκραπ.

Η Αναχώρηση του πλοίου για την Ινδια (Λευτέρης Κοκογιαννάκης / Chania Ships)

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
273689242_324019479662319_3979073714123161094_n.jpg
317447740_1924043621275791_6796297228118415923_n.jpg
final logo KK_page-0001.jpg
46695915_1913370695378080_4735463505564532736_n.jpg
anendyk_gr.webp
Screenshot_12-removebg-preview.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
bottom of page