Η διάσωση της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ΑΝΕΚ) μέσω της απορρόφησής της από την Attica Συμμετοχών ξεκαθαρίζει τον επιχειρηματικό χάρτη της ελληνικής ακτοπλοΐας ούτως ώστε να μπορέσει ο κλάδος να προσελκύσει νέες επενδύσεις, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Ακολουθεί το ρεπορτάζ:
Είτε αυτές αφορούν εκσυγχρονισμό του στόλου είτε την είσοδο νέων μετόχων στους υφιστάμενους ομίλους είτε, τέλος, την ενεργοποίηση νέων σχημάτων. Και αυτό διότι αίρει την αβεβαιότητα περί των κινήσεων του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα πλοιοκτήτη στον κλάδο, της Τράπεζας Πειραιώς.
Παράλληλα δημιουργεί έναν μεγάλο επιχειρηματικό πόλο ικανό να αντιπαρατεθεί στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής στον ιταλικό όμιλο Γκριμάλντι, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω των Μινωικών Γραμμών. Σημειώνεται πως o νέος όμιλος Attica θα ελέγχει τα εμπορικά σήματα της Blue Star, της Super Fast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ. Ωστόσο, τον επιχειρηματικό χάρτη στο Αιγαίο συμπληρώνει η ταχέως αναπτυσσόμενη Seajets που, με μεγάλο στόλο ταχυπλόων ως επί το πλείστον σκαφών, εστιάζει στην υψηλή εποχικά περίοδο, αποτελώντας ισότιμο ίσως, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ανταγωνιστή της Attica Συμμετοχών.
Πέρα από τους τρεις αυτούς επιχειρηματικούς ομίλους στο Αιγαίο κυρίως, αλλά και στο Ιόνιο, δραστηριοποιείται και μια σειρά μικρότερων αλλά δραστήριων ακτοπλοϊκών εταιρειών με ταχύπλοα και συμβατικά πλοία, ολοκληρώνοντας την εικόνα της ελληνικής ακτοπλοΐας. Το σύνολο αυτών των εταιρειών τα αμέσως επόμενα χρόνια θα πρέπει ανάλογα και με τις τεχνολογικές εξελίξεις να προχωρήσει σε επενδύσεις προκειμένου να συμμορφωθεί με τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Comentarios