Για «αμφισβητούμενα ύδατα» μιλάει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,ούτε κουβέντα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών για «κυρώσεις»
«Νίπτουν τας χείρας τους» -στην παρούσα τουλάχιστον φάση- οι σύμμαχοί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς, πέραν της αποφυγής ενός θερμού επεισοδίου, έχουν ως στόχο την παραμονή της Τουρκίας στο στρατόπεδο της Δύσης και ως εκ τούτου αποφεύγουν κινήσεις που θα προκαλέσουν την οργή του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κίνδυνος, μάλιστα, για τη χώρα μας είναι, προκρίνοντας τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα χωρών μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανία, να πιέσουν την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, διευρύνοντας την ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση, πέραν εκείνων που περιλαμβάνονται στις πάγιες ελληνικές θέσεις.
Μέχρι την ώρα που γράφεται το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και ανεξαρτήτως του τι γίνεται στο –πυκνό- παρασκήνιο:
-Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την τουρκική NAYTEX, έκανε λόγο για «έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα», υιοθετώντας ουσιαστικά (παρότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα προσποιούνται ότι δεν το βλέπουν) τις τουρκικές θέσεις!
Η ελληνική κυβέρνηση και με το διάβημα στην Άγκυρα, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, πως η NAYTEX αφορά μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και, ασφαλώς, θα κινηθεί στο παρασκήνιο για «διορθωτική» κίνηση της Ουάσιγκτον. Απομένει να δούμε εάν θα γίνει κάτι τέτοιο, καθώς σε, διαφορετική περίπτωση, η Άγκυρα θα λάβει θάρρος για περαιτέρω αύξηση της επιθετικότητάς της.
-Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάικο Χάας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, παρά τη δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού ότι πλέον οι κυρώσεις προς την Τουρκία είναι αναπόφευκτες, ο ίδιος απέφυγε να κάνει ακόμα και νύξη για το θέμα! Το Βερολίνο, άλλωστε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», έχει διαμηνύσει στην Αθήνα –και μάλιστα στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο- πως οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα και πως θα επιβληθούν μόνο ως ύστατη λύση, καθώς μόνη λύση είναι ο διάλογος των δυο χωρών.
Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως με απόφαση ουσιαστικά του Βερολίνου, δεν συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ούτε αποφασίστηκε η επιβολή κυρώσεων, με τη σχετική λίστα να έχει παραπεμφθεί για παρουσίαση στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, στις 27 Αυγούστου και σε ένα νέο, έκτακτο, Συμβούλιο Κορυφής, που πιθανόν να συνέλθει τέλος Σεπτεμβρίου, πιθανόν και αργότερα!
Αξίζει να σημειωθεί πως η Άγκυρα επέλεξε να προχωρήσει στην πρόκλησή της έναντι της χώρας μας την επομένη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αποθρασυμένη από το γεγονός ότι δεν της στάλθηκε το παραμικρό μήνυμα, αλλά και την ημέρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Αθήνα για την προώθηση, μεταξύ άλλων., του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του Βερολίνου!
-Η Γαλλία, που ήταν κατηγορηματική πως θα στηρίξει και στρατιωτικά την Ελλάδα, μοιάζει να έχει «αποστασιοποιηθεί» τις τελευταίες ημέρες από τις υποσχέσεις της προς την Αθήνα! Οι πληροφορίες επιμένουν πως το Παρίσι, που θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (και ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται να δώσει στίγμα των προθέσεών του),φέρεται δυσαρεστημένο από την καθυστέρηση της αγοράς από την Αθήνα των δυο γαλλικών φρεγατών.
-Το ΝΑΤΟ, που θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση δυο μελών του, είναι σαφές πως προσβλέπει πολύ περισσότερο στην Τουρκία, που έχει αναλάβει «ειδικές αποστολές» από την Ουάσιγκτον τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη.
Γράφει ο Βασίλης Σκουρής
Comments