top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChaniaShips

Νέα 24ωρη απεργία για τους ναυτεργάτες – Δεμένα τα πλοία

«Μετά από την αδιαλλαξία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας αποφασίσαμε νέα 24ωρη απεργία»«Μετά από την αδιαλλαξία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας αποφασίσαμε νέα 24ωρη απεργία»


Λίγο πριν ολοκληρωθεί η εξ αποστάσεως σύσκεψη των εκπροσώπων των 13 ναυτεργατικών σωματείων, που αποφάσισαν την κήρυξη της 48ωρης απεργίας του κλάδου την Τρίτη και Τετάρτη 23 και 24 Φεβρουαρίου, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού μας ξεκαθάρισε αρχικά ότι, σε αυτή την κινητοποίηση δε συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), και ότι μετά την αδιάλλακτη στάση -στη σύσκεψη που προηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης- του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ Γιάννη Πλακιωτάκη, που δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματα τους, αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μια νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, κρατώντας σε αγωνία την αποκλεισμένη νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την απεργιακή μας κινητοποίηση για άλλες 24 ώρες και αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσουμε εκ νέου οι εκπρόσωποι των 13 ναυτεργατικών σωματείων για να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Στη σύσκεψη όπου κληθήκαμε από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ Γιάννη Πλακιωτάκη, δεν υπήρξε πρόοδος, γιατί δεν έγιναν δεκτά από τον υπουργό τα δίκαια αιτήματα μας», μας είπε ο γραμματέας της ΠΕΝΕΝ κ. Απόστολος Μπανάσιος, τονίζοντας ότι η απόφαση τους θα ανακοινωθεί με δελτίο Τύπου λίγο αργότερα.


Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ε.Ν. κ Γιάννη Πλακιωτάκη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 10 πμ, συνάντηση με αντιπροσωπεία των 13 ναυτεργατικών σωματείων.

«Η πρόσκληση για συνάντηση του ΥΕΝ συνοδεύτηκε με την προτροπή ότι έχει να προσθέσει νέα στοιχεία στην απάντησή του απ’ τα όσα μας είχε αναφέρει στη τελευταία σύσκεψη που έγινε μαζί του και τα οποία ομόφωνα θεωρήθηκαν εμπαιγμός και κοροϊδία. Προσήλθαμε στη νέα συνάντηση «κρατώντας μικρό καλάθι», διδασκόμενοι από την μακρόχρονη πείρα μας ότι το αστικό πολιτικό σύστημα και οι εκπρόσωποί του δεν υποχωρούν εύκολα στη πολιτική που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν στο χώρο της ναυτιλίας και είναι βαθιά δεσμευμένοι στο εφοπλιστικό κατεστημένο! Μια πολιτική η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και στα εφοπλιστικά συμφέροντα! Η ανησυχία τους για την απεργία και το ενδεχόμενο κλιμάκωσής της είναι κατανοητή, όπως και ο κίνδυνος για αυτούς αυτή να πάρει μαζικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά με την αλληλεγγύη ευρύτερα των εργαζομένων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δελτίο Τύπου της η ΠΕΝΕΝ

Η ΠΕΝΕΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ


Από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης ξεκίνησε η Πανελλαδική 48ωρη προειδοποιητική απεργία των Ναυτεργατών που έχουν προκηρύξει από κοινού τα 13 Ναυτεργατικά Σωματεία που εκπροσωπούν το σύνολο της δύναμης της ΠΝΟ.

«Η απεργία σημειώνει απόλυτη επιτυχία και έχει καθολική συμμετοχή σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Απόπειρα πλοιοκτητών και εργοδοτικών σωματείων να δημιουργήσουν ρήγμα στην Πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά.

Το αγωνιστικό φρόνημα και η ανάλογη διάθεση των ναυτεργατών στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, το ΥΕΝ και το εφοπλιστικό κεφάλαιο ότι η επίθεση ενάντια στα Ναυτεργατικά δικαιώματα συσπειρώνει το σύνολο του ναυτεργατικού μας κόσμου ενάντια στην αντιλαϊκή τους πολιτική.

Το μήνυμα από Πειραιά - Λαύριο - Ραφήνα - Κρήτη - Πάτρα - Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα - Κυλλήνη - Ζάκυνθο και άλλα λιμάνια επιβεβαιώνει ότι τα ώριμα αιτήματα και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας συσπείρωσαν, κινητοποίησαν και ένωσαν στον κοινό απεργιακό αγώνα το σύνολο των Ναυτεργατών.


Επισημαίνουμε ότι, κεντρικά αιτήματα της απεργίας αποτελούν η κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ, μειώνουν δραστικά τις θέσεις εργασίας, ακυρώνουν τα εργασιακά μας δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστικών επιχειρήσεων, είναι επίσης τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα που έχουν οξυνθεί και χειροτερεύσει όλη την τελευταία περίοδο. Όπως επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον ΥΕΝ η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει αρνητική για την επίλυση αυτών των προβλημάτων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


273689242_324019479662319_3979073714123161094_n.jpg
317447740_1924043621275791_6796297228118415923_n.jpg
final logo KK_page-0001.jpg
46695915_1913370695378080_4735463505564532736_n.jpg
anendyk_gr.webp
Screenshot_12-removebg-preview.png
image.png
image.png
image.png
bottom of page