top of page
Εικόνα συγγραφέαChaniaShips

Μια ζωή στη θάλασσα με τη σημαία της ΑΝΕΝΔΥΚ

Οι καπετάνιοι των πλοίων “Δασκαλογιάννης”, Στράτος Μπουρνάζος, και “Σαμαριά”, Ανδρέας Βαρδουλάκης, μοιράζονται την εμπειρία τους στη θάλασσα στο PARAKRITIKA.GR και αναφέρονται σε χαρακτηριστικά γεγονότα που θυμούνται στην πορεία τους στα δρομολόγια στη νοτιοδυτική Κρήτη

Χώρα Σφακίων, Λουτρό, Αγία Ρουμέλη, Σούγια, Παλαιόχωρα, Γαύδος… τα λιμάνια που έχουν σημαδέψει την πορεία του καπετάν Στρατή και του καπετάν Ανδρέα, δύο ανθρώπων που έχουν συνδέσει την πορεία τους με την ΑΝΕΝΔΥΚ και τα πλοία “Δασκαλογιάννης” και “Σαμαριά” αντίστοιχα.

Οι δύο καπετάνιοι μίλησαν στο PARAKRITIKA.GR και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, αλλά και χαρακτηριστικά γεγονότα που έχουν συμβεί στα πλοία τους.


Ο καπετάν Ανδρέας Βαρδουλάκης είναι 28 χρόνια ναυτικός και θυμάται χαρακτηριστικά…


“Ήμουν σε δρομολόγιο με το “Σαμαριά” και συνέβη κάτι που πραγματικά δεν το έχω δει ποτέ. Υπήρξε επιβάτης που ξέχασε το μωρό της στο καράβι. Ναι, ξέχασε το μωρό της στο πλοίο και κατέβηκε στη Σούγια. Εμείς συνεχίσαμε για την Παλαιόχωρα, βρήκαμε το παιδί, το φροντίσαμε μέχρι να δέσουμε. Επικοινώνησε μαζί μας η μητέρα και με ταξί από την Παλαιόχωρα της πήγαμε το μωρό. Είναι ένα γεγονός που δεν το ξεχνάς και εύκολα”.


λέει ο καπετάν Ανδρέας, ο οποίος δεν έχει να θυμάται κάτι από… φουρτούνες στη θάλασσα της νοτιοδυτικής Κρήτης.

Παράλληλα, τον προβληματίζει το ότι τα νέα παιδιά δεν στρέφονται στα επαγγέλματα που αφορούν τη θάλασσα και είναι δύσκολο να βρεθούν στελέχη πλέον για τα πλοία.

“Γενικά υπάρχει ζήτημα στελέχωσης στα πλοία, όχι μόνο για καπετάνιους. Τα νέα παιδιά θέλουν την ησυχία τους, την ηρεμία τους. Η δουλειά σε ένα πλοίο είναι απαιτητική, έχει ευθύνες και σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί να βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου μεγάλο χρονικό διάστημα”, επισημαίνει ο κ. Βαρδουλάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει την ΑΝΕΝΔΥΚ ως το δεύτερο σπίτι του για τα τελευταία 25 χρόνια.

“Έμαθα πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε ώρα, κάθε στιγμή στη θάλασσα είναι διαφορετική. Δεν έχω βαρεθεί ακόμα τα λιμάνια μου και η οικογένειά μου με έχει στηρίξει και την ευχαριστώ γι’ αυτό”, καταλήγει ο καπετάν Ανδρέας.


Ο καπετάν Στρατής Μπουρνάζος μπάρκαρε από πολύ μικρός, καθώς ο πατέρας του είχε καΐκια και έμαθε από νωρίς τα μυστικά της θάλασσας.

Εχοντας “γράψει” αρκετά ναυτικά μίλια στο κοντέρ της ζωής, θυμάται χαρακτηριστικά ένα γεγονός που τον σημάδεψε στο “Δασκαλογιάννης”…


“Κατά την επιβίβαση το πόδι ενός παιδιού μπήκε στο άνοιγμα του καταπέλτη, στο κενό, με συνέπεια να υπάρξει πανικός. Το παιδί φώναζε γιατί σφήνωσε το πόδι μέχρι το γόνατο και οι γονείς έκλαιγαν. Έπρεπε να αποφασίσω σε δευτερόλεπτα και με ρίσκο μίλησα με το πλήρωμα και απομάκρυνα πολύ γρήγορα το πλοίο από την προβλήτα. Το κενό άνοιξε περισσότερο και το πόδι του παιδιού απελευθερώθηκε. Θα μπορούσε να κοπεί το πόδι, αλλά η κατάληξη ευτυχώς ήταν καλή και μας ευχαρίστησαν οι γονείς”, λέει ο κ. Μπουρνάζος.


Οσο για το τι σημαίνει ΑΝΕΝΔΥΚ για τον ίδιο… “Σημαίνει πολλά. Η ζωή μου, η σταδιοδρομία μου, έχω δώσει πολλά στην εταιρία αυτή. Από νεαρός καπετάνιος βρίσκομαι εδώ και μεγάλωσα στη θάλασσα της νοτιοδυτικής Κρήτης και σε αυτές τις διαδρομές. Με αγώνα, δυσκολίες και κινδύνους. Αλλά και καθημερινό ρίσκο από την έλλειψη υποδομών στα λιμάνια αυτά που πραγματικά αγαπώ και… δεν τα βαριέμαι”.

Και τον καπετάν Στρατή όμως τον προβληματίζει ότι τα νέα παιδιά δεν αγαπούν, όπως λέει, τη θάλασσα και δεν επιλέγουν να υπηρετήσουν τη ναυτοσύνη.


“Είναι πραγματικότητα… Δεν υπάρχουν πλέον ναυτικοί σαν τους παλιούς. Δεν αγαπούν την θάλασσα όπως άλλες εποχές. Πρέπει να την αγαπάς τη θάλασσα για να την υπηρετήσεις. Δυστυχώς, τα νέα παιδιά δεν παίρνουν ευθύνες. Ενας πλοίαρχος πρέπει να έχει πολλά προσόντα, να πάρει αποφάσεις και να διαχειριστεί καταστάσεις. Η εμπειρία αποκτάται με τα λάθη μας και καπετάνιος γίνεσαι σε κάποια ηλικία για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις”, τονίζει.


Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Μπουρνάζος έχει αναλάβει και το τιμόνι της ΑΝΕΝΔΥΚ, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά τον θάνατο του ιστορικού διοικητικού “καπετάνιου” της εταιρίας, Γιάννη Μπραού.

Τι απαντά λοιπόν στο ερώτημα… “Καπετάνιος στο “Δασκαλογιάννης” και φουρτούνες στη θάλασσα, ή “καπετάνιος” στο συμβούλιο και διοικητικές “φουρτούνες”; Ο καπετάν Στρατής είναι πραγματικά… αφοπλιστικός!


“Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, είτε εντός είτε εκτός εισαγωγικών Σαν πλοίαρχος δεν έχω μάθει να εκγαταλείπω το τιμόνι μια ζωή. Αυτό έχω να πω”, σημειώνει και συνεχίζει τα δρομολόγιά του στη νοτιοδυτική Κρήτη.

Comments


273689242_324019479662319_3979073714123161094_n.jpg
317447740_1924043621275791_6796297228118415923_n.jpg
final logo KK_page-0001.jpg
46695915_1913370695378080_4735463505564532736_n.jpg
anendyk_gr.webp
Screenshot_12-removebg-preview.png
image.png
image.png
image.png
image.png
Ηλεκτρονικό banner Samaria 300x250.jpg
0d00da59-8175-488d-bce1-2d20ee322768.jpg
bottom of page