top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChaniaShips

Εργατική πρωτομαγιά (απεργία) την 6η Μαΐου

Πρωτομαγιά με καθυστέρηση. Τα σωματεία που έχουν σχέση με την ακτοπλοϊα (και όχι μόνο) προχωρούν σε απεργία στις 6 Μαϊου. Αποτέλεσμα; Δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια στις 6 Μαΐου. Απόφαση που ελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης 14 Απριλίου με απόφαση από τις διοικήσεις δεκατριών ναυτεργατικών σωματείων για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων λόγω του εορτασμού την ημέρα εκείνη της εργατικής Πρωτομαγιάς.


Οι διοικήσεις των σωματείων συμμετείχαν σε σύσκεψη στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την «επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και κεφάλαιο ενάντια στα εργατικά,

κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».


Παράλληλα συμφωνήθηκε η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτηση για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενώ αναδείχθηκαν οι «βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης» αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην απονομή των συντάξεων των δικαιούχων ναυτεργατών αλλά και τις αντίστοιχες καταβολής του επιδόματος προς τους εν ενεργεία ναυτεργάτες που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεών τους λόγω covid-19.


ΤΙ αναφέρει η ανακοίνωση


Πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/4/2021 σύσκεψη των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και Ναυτεργατικά προβλήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και κεφάλαιο ενάντια στα εργατικά, κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.


- Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στα σκαριά για να προωθήσει στην Βουλή το νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο.


Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται συντριπτικό χτύπημα στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των Συνδικάτων τους που αφορούν το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία.

Στο στόχαστρο είναι η κατάργηση των υπερωριών, των ρεπό, η ίδια η κυριακάτικη αργία. Επίσης μεθοδεύεται η υπονόμευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προωθεί ρυθμίσεις που καθιερώνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς ως "προσωπικό ασφαλείας", απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, διευκολύνει την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης με επίκληση του εργοδότη "περί ψυχολογικής ή σωματικής βίας", εμπεδώνεται και νομιμοποιείται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και ο κρατικός - κυβερνητικός έλεγχος στα συνδικάτα!!!


- Πρόκειται συνολικά για αντιδραστικού χαρακτήρα αλλαγές οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα πλαίσια της πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν την συνδικαλιστική δράση, να βάλουν νέα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για να περάσουν όσο περισσότερο μπορούν "αναίμακτα" την εργοδοτική βαρβαρότητα.


Σε αυτό το μακάβριο αντεργατικό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που οραματίζονται για την συντριβή των δικαιωμάτων μας η πάλη των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορεί να βάλει φραγμό αλλά και να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους.

Στην ίδια κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η εκχώρηση της απονομής των συντάξεων σε ιδιώτες....


- Η σύσκεψη επίσης συζήτησε και κατέληξε ομόφωνα για την απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς για την οποία κοινή θέση των Σωματείων μας είναι η κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες στις 6/5/2021.

Για τον σκοπό αυτό θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες αποφάσεις των ίδιων των Δ.Σ των Σωματείων.


Παράλληλα συμφωνήθηκε η καταγγελία των ΣΣΕ και η απαίτησή μας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας.


Στην σύσκεψη επίσης αναδείχθηκαν οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην απονομή των συντάξεων των δικαιούχων Ναυτεργατών αλλά και τις αντίστοιχες καταβολής του επιδόματος προς τους εν ενεργεία Ναυτεργάτες που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεών τους λόγω covid-19.

Τέλος στην σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά σε μια σειρά κρούσματα κατάφωρης παραβίασης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων και της υφιστάμενης νομοθεσίας που γίνονται στην ευρύτερη Ακτοπλοΐα (από συγκεκριμένες Ναυτιλιακές εταιρίες) και για τον σκοπό αυτό λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις συνδικαλιστικής δράσης προκειμένου να μπει τέλος στην εφοπλιστική αυθαιρεσία και στην ανοχή που επιδεικνύει το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του σε αυτά.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες έχοντας ως πολύτιμη παρακαταθήκη την 3ήμερη απεργία του Φλεβάρη να είναι και τώρα στις επάλξεις, να παλέψουμε μέχρι τέλος βάζοντας μπροστά τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.


Οι Διοικήσεις των Σωματείων : Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών


Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της "Εφημερίδας των Συντακτών"


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


273689242_324019479662319_3979073714123161094_n.jpg
317447740_1924043621275791_6796297228118415923_n.jpg
final logo KK_page-0001.jpg
46695915_1913370695378080_4735463505564532736_n.jpg
anendyk_gr.webp
Screenshot_12-removebg-preview.png
image.png
image.png
image.png
bottom of page