top of page
  • Εικόνα συγγραφέαChaniaShips

Από Σούδα προς Παλαιόχωρα με το Σαμαριά 1.


Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021 ώρα 7 η ώρα το πρωί: Καταφθάνουμε στην τελευταία προβλήτα του λιμανιού της Σούδας όπου βρίσκουμε το Σαμαρία 1 έτοιμο να αναχωρήσει για το λιμάνι της Παλαόχωρας έχοντας ολοκλήρωση τον ετήσιο δεξαμενισμό του, αφού τοποθετήσαμε το όχημα στο γκαράζ του πλοίου το πλήρωμα του Σαμαρία 1 με το χαμόγελο στα χίλια μας καλώς ορίζει στο πλοίο.


Ανεβαίνουμε σιγά σιγά προς την γέφυρα του πλοίο για να απολαύσουμε την αναχώρηση μας από το λιμάνι της Σούδας από ψηλά έχοντας μεγάλη χαρά που θα κάνουμε ένα τέτοιο ταξίδι δίπλα στον υπέροχο καπετάνιο του Σαμαρία 1,μπαίνοντας στην γέφυρα ένα μεγάλο χαμόγελο μας υποδέχτηκε και μας καλώς όρισε και δεν μπορούσε να ήταν άλλος από τον καλό φίλο, αδελφό Ανδρέα Βαρδουλάκη. Ωρα 7:45 το Σαμαριά 1 αρχίζει να μαζεύει κάβους και είμαστε έτοιμοι για το ταξίδι μας προς την Παλαιώχορα.


(Αναχώρηση από το λιμάνι της Σούδας)


Αφού αναχωρήσαμε από το λιμάνι της Σούδας και αφού χαζέψαμε τον υπέροχο κόλπο της Σούδας είπαμε να ξεκινήσουμε την βόλτα μας στο πλοίο και φυσικά φυσικά θα ξεκινήσουμε από τα χαμηλά και ένα κατάστρωμα κάτω από εκεί που επιβιβαστήκαμε και φυσικά την καρδιά του πλοίου το Μηχανοστάσιο η αλλιώς ο χώρος του καλού φίλου "Λευτέρη Πεντάρη" και τον βοηθό του "Μίλτου Μαρινάκη". Το μηχανοστάσιο του Σαμαρια περιέχει 2 κύριες μηχανές (κατασκευης Βελγίου ABC έτος 1985) 6 κυλίνδρων σε σειρά και 500 ίππους η κάθε μία με δυνατότητα μέχρι 600 στροφές στα 12 knots μέγιστη ταχύτητα.Το πλοίο Διαθέτει 2 ηλεκτρομηχανες (FPT έτος κατασκευής 2016) για την ηλεκτροδότηση τον αναγκών του πλοίου και των βοηθητικών μηχανημάτων (καταπέλτης ,άγκυρες ,βοηθητικά μηχανήματα μηχανοστασίου κ.α)


Μετά από μία σύντομη βόλτα στο μηχανοστάσιο ανεβαίνουμε ξανά προς τα πάνω κοιτώντας τα καταγάλανα νερά της Κρήτης και την υπέροχη διαδρομή που διασχίζουμε με το Σαμαρία 1.


(Στιγμές ταξιδιού με το Σαμαρία 1)

Φτάνουμε στο κατάστρωμα Νο 3 και το εσωτερικό σαλόνι του πλοίου όπου καθίσαμε και απολάυσαμε το ταξίδι μας κοντά στο φιλόξενο πλήρωμα του Σαμαρία 1. Το σαλόνι του πλοίου είναι ένας διαμορφωμένος άψογα θα λέγαμε, με τους δερμάτινους καναπέδες να κλέβουν την παράσταση καθώς όποιος θα βρεθεί στο εσωτερικό σαλόνι του Σαμαριά μπορεί να απολαύσει το ταξίδι του με την θέα προς τα έξω από τα μεγάλα τετράγωνα παράθυρα.


Η ώρα στο σαλόνι του πλοίου περνάει ευχάριστα με την κουβέντα του πληρώματος και σιγά σιγά περνάμε έξω από το λιμάνι των Χανίων και φυσικά δεν κρατηθήκαμε να μην βγούμε να θαυμάσουμε το υπέροχο λιμάνι των Χανίων από μακριά.


Αφού μαγευτήκαμε από το υπέροχο τοπίο του λιμανιού των Χανίων ανεβήκαμε στο κατάστρωμα Νο 4 και στην γέφυρα μαζί με τον αδελφό μας "Ανδρέα Βαρδουλάκη". Η γέφυρα του Σαμαρία 1 είναι εξοπλισμένη με όλα τα όργανα και βοηθήματα που επιβάλλουν οι κανονισμοί και ακόμα περισσότερα. Συγκεκριμένα έχει: δύο radar ένα 48 μιλίων, και ένα 64 μιλίων, τρία VHF τα δύο είναι Dsc (δηλ με το πάτημα ενός κουμπιού στέλνουν αυτόματα σήμα κινδύνου με το όνομα και την θέση του πλοίου), και ένα απλό. Επίσης έχει δύο GPS με ploter, βυθόμετρο, NAVTEX, σύστημα πυρανίχνευσης, και πολλά άλλα,όπως μας ανέφερε ο καπετάνιος του πλοίου.





(Ο υπεύθυνος της σελίδας Chaniaships "Λευτέρης Κοκογιαννάκης μαζί με τον καπετάνιο Ανδρέα Βαρδουλάκη)


Φτάνουμε σίγα σίγα προς την Κίσσαμο και ο καιρός είναι τόσο υπέροχος που στα δεξιά μας βλέπουμε τα Κύθηρα ενώ μπροστά μας αντικρίζουμε την υπέροχη Γραμβούσα και πραγματικά σε κάτι τέτοιες στιγμές ευχαριστείς τον θεό που έχεις γεννηθεί στο ωραιότερο σημείο της γης την Κρήτη.

Με ένα τεράστιο χαμόγελο βγαίνουμε από την γέφυρα αλλά παραμένουμε στο ίδιο κατάστρωμα και προχωράμε προς το εξωτερικό μπαρ του πλοίου και συγκεκριμένα το μόνο από τα δύο που λειτουργούν καθώς υπάρχει ακόμα ένα μπαρ στο κατάστρωμα Νο 3 και στο εσωτερικό σαλόνι όπου λειτουργούσε κυρίως παλαιότερα όταν στο καράβι υπήρχαν πολλοί επιβάτες. Μπροστά από το εξωτερικό μπαρ του Σαμαριά 1 υπάρχουν τα άνετα μπλε υπαίθρια καθίσματα όπως και σε όλο το κατάστρωμα του Νο 3 όπου απολαύσαμε το ταξίδι μας σχεδόν μέχρι την Παλαιόχωρα


Ωρα 15:30 σιγά σιγά η Παλαιόχωρα αρχίζει να φαίνεται και έχοντας μια σύντομη ομιλία με το λιμεναρχείο της Παλαιόχωρας ακούμε ότι σε 20 λεπτά πιάνουμε λιμάνι βγαίνοντας από την γέφυρα που είμασταν και συζητούσαμε με τον Καπετάν Ανδρέα βλέπουμε το πλήρωμα του Σαμαρία 1 στην πρύμνη του πλοίου να ετοιμάζει τους κάβους για προκιμένου να δέσουμε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, ώρα 15:50 το πλήρωμα του Σαμαρία 1 αρχίζει να πετάει τους κάβους και να δένουμε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας

(Αφιξη στο λιμάνι της Παλαιόχωρας)


Μόλις δέσαμε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας ο κεντρικός καταπέλτης του Σαμαρία 1 άνοιξε για να βγάλουμε τα οχήματα μας καθώς το πλοίο μετά θα δενόταν πλάγια του λιμανιού αφού τα δρομολόγια του θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.Μόλις ξεφορτώθηκαν τα οχήματα από το πλοίο με μία μικρή μανούβρα δέσαμε πλάγιος στο λιμάνι και σιγά σιγά αποβιβαστήκαμε και μείς από το πλοίο.


Η αλήθεια είναι ότι η ώρα της αναχώρησης ήταν κάπως δύσκολη καθώς αυτό το ταξίδι ήταν από όλες της μεριές υπέροχο, αρχίζουμε από τον καπετάνιο του πλοίου που για δεύτερη φορά μετά το αφιέρωμα μας στο πλοίο τον Ιούλιο του 2020 μας πρόσφερε άλλο ένα υπέροχο ταξίδι στα καταγάλανα νερά της Νοτιοδυτικής Κρήτης και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Το πλήρωμα του Σαμαρία 1 είναι όλοι διαλεκτοί καθώς το χαμόγελο δεν λείπει ποτέ από τα χίλια τους αλλά και σε όλο το ταξίδι ήταν πάντα δίπλα μας.

Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται το ταξίδι μας από το λιμάνι της Σούδας προς την Παλαιόχωρα πριν κλείσουμε θα θέλαμε να ευχηθούμε στον Καπετάνιο του Σαμαρία 1 Καλή χρονιά πρώτα από όλα ο Αγιος Νικόλας να βρίσκεται πάντα στην πλώρη σας μα κυρίως καπετάν ευχόμαστε το χαμόγελο να μην σβήσει ποτέ από τα χίλια σας, τέλος νιώθουμε την τιμή να ευχαριστήσουμε το πλήρωμα του Σαμαριά 1 ονομαστικά:


1) Λευτέρης Πεντάρης

2) Μίλτος Μαρινάκης

3) Μανώλης Ριτζάκης

4) Θοδωρής Βιγλάκης

5) Ηλίας Πασηφάκης

6)Χαράλαμπος Νικολουδάκης

Κλείνοντας να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσάς που μας ακολουθάτε πιστά σε κάθε βήμα μας,και όσοι δεν έχετε επισκεφθεί την Νοτιοδυτική Κρήτη μην αργείτε ταξιδέψτε υπεύθυνα και άνετα με τα πλοία της ΑΝΕΝΔΥΚ και το υπέροχο προσκοπικό της.

273689242_324019479662319_3979073714123161094_n.jpg
317447740_1924043621275791_6796297228118415923_n.jpg
final logo KK_page-0001.jpg
46695915_1913370695378080_4735463505564532736_n.jpg
anendyk_gr.webp
Screenshot_12-removebg-preview.png
image.png
image.png
image.png
image.png
image.png
bottom of page