top of page
Εικόνα συγγραφέαChaniaShips

Έργα 80 εκ. ευρώ αλλάζουν τις λιμενικές υποδομές στα Χανιά

Λιμενικά έργα 80 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να αλλάξουν εντελώς όψη αλλά και δυναμικότητα σε πέντε λιμάνια στον νομό Χανίων τα επόμενα χρόνια, με αιχμή του δόρατος την Σούδα, προγραμματίζονται από το λιμενικό ταμείο και το υπουργείο ναυτιλίας καθώς με τις μελέτες να έχουν φτάσει πλέον σε φάση εκπόνησης.


Στα έργα περιλαμβάνεται νέος σταθμός επιβατών στην Σούδα με 10 εκ. ευρώ, ενίσχυση και ολοκλήρωση των χερσαίων υποδομών με 27 εκ ευρώ, νέος σταθμός κρουαζιέρας με επέκταση του προβλήτα ΑΔΡΙΑ με 25 εκ ευρώ, νέος μώλος και νέα κρηπιδώματα στα Σφακιά, με 11 εκ. ευρώ, 6 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αγ. Ρουμέλη, ανακατασκευή και επέκταση μώλου και νέα προβλήτα στην Παλαιόχωρα, βελτίωση των λιμενικών υποδομών με 1 εκ. ευρώ στην Γαύδο και παρεμβάσεις σε Κολυμπάρι και Κίσσαμο.

Ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριζόπουλος και ο γενικός γραμματέας νησιωτικής πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, συμμετείχαν μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη σε ευρεία σύσκεψη στο ΕΒΕΧ με τους δημάρχους του νομού και τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου νομού Χανίων, Δημήτρη Βιριράκη.

Στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του λιμενικού ταμείου έκαναν στους γενικούς γραμματείς, την παρουσίαση των μελετών για τα έργα ενώ στη συνέχεια οι δήμαρχοι του νομού τοποθετήθηκαν για τις περιοχές τους.



Μπακογιάννη: Προτεραιότητα σε λιμάνια και μαρίνες

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η κα Μπακογιάννη σημείωσε «Για ‘μενα προσωπικά ο στόχος της δεύτερης τετραετίας για τα Χανιά είναι τα λιμάνια και οι μαρίνες. Η Κρήτη στοχεύει σε έναν τουρισμό υψηλής ποιότητας και για να έχουμε ποιοτικό τουρισμό χρειαζόμαστε μαρίνες και λιμάνια σημείωσε. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε στην ανάγκη για αναστροφή του φαινομένου της διάβρωσης για υλοποίηση λιμενικών έργων, για ολοκλήρωση του νέου σταθμού κρουαζιέρας στην Σούδα, για λιμάνια και μαρίνες στον νότο. «Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω. Εγώ αυτά θα κυνηγήσω» ΅

Ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου νομού Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης, τόνισε πως «εμείς προσπαθήσαμε να ξεβαλτώσουμε θέματα που έχουν ξεκινήσει πριν 20 χρόνια. Αυτή τη στιγμή εκπονούνται μελέτες στα πέντε πιο σημαντικά λιμάνια του νομού που αφορούν την Χώρα Σφακίων, την Παλαιόχωρα, τη Γαύδο, τη Σούδα, την Αγία Ρουμέλη και την Κίσσαμο». «Το σημαντικότερο είναι ότι γι’ αυτά τα έργα ήδη είναι σε επεξεργασία ο τρόπος χρηματοδότησής τους» σημείωσε.

Επίσης, ρώτησε εάν προβλέπεται σύνδεση του νέου ΒΟΑΚ με το λιμάνι της Σούδας και το λιμάνι της Κισσάμου, σημειώνοντας πως δεν έχουν ενημερωθεί από κανέναν φορέα επίσημα, με την κα Μπακογιάννη να απαντά ότι προβλέπεται.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, αναφέρθηκε στο έργο προστασίας της ακτής στο Κολυμπάρι. Όπως είπε, η αρχική μελέτη προέβλεπε επτά κυματοθραύστες, από τους οποίους πήραν περιβαλλοντική έγκριση και κατασκευάστηκαν οι τρεις. Ως εκ τούτου, στα ανατολικά του έργου έχει προκληθεί διάβρωση της ακτής και υπάρχει αίτημα να ολοκληρωθεί η παρέμβαση όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ο Δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τόνισε πως ο νέος ΒΟΑΚ πρέπει να καταλήγει στο λιμάνι Κισάμου. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για επέκταση της προβλήτας και για εφαρμογή όσων προβλέπονται στη μελέτη Ρογκάν.


Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε πως ο Αποκόρωνας είναι πιο ριγμένος Δήμος και επανέφερε το αίτημα για ίδρυση δημοτικού λιμενικού ταμείου Αποκορώνου «για να μπορούμε να καθορίζουμε τα του οίκου μας» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Για καθυστερήσεις στις μελέτες έκανε λόγο ο Δήμαρχος Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης που σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η μελέτη για το λιμάνι Σφακίων ξεκίνησε το 2001.


Ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Αντώνης Περράκης, τόνισε πως είναι αναγκαία η επέκταση του λιμανιού της Παλαιόχωρας. Ακόμα ζήτηση σμίκρυνση της χερσαίας λιμενικής ζώνης, υποστηρίζοντας πως πρέπει να περιοριστεί μόνο στην ανατολική προβλήτα. Έθεσε το πρόβλημα προσέγγισης σκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Λισσού που παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα και τα ατυχήματα είναι συχνά. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη ανέλκυσης του μισοβυθισμένου πλοίου από το λιμάνι της Παλαιόχωρος με τον κ. Βιριράκη να απαντά ότι είναι περίπλοκο το ιδιοκτησιακό καθεστώς.


Στην στενή συνεργασία Δήμου και Υπουργείου αναφέρθηκε η Δήμαρχος Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία ζήτησε περισσότερα δρομολόγια και εκσυγχρονισμό του στόλου. Οι γενικοί γραμματείας από τη μεριά τους απάντησαν πως οι μικρονησιωτικοί Δήμοι είναι στο επίκεντρο της νησιωτικής πολιτικής της Ελλάδας με την χώρα μας να δίνει το παράδειγμα πανευρωπαϊκά.









































コメント


273689242_324019479662319_3979073714123161094_n.jpg
317447740_1924043621275791_6796297228118415923_n.jpg
final logo KK_page-0001.jpg
46695915_1913370695378080_4735463505564532736_n.jpg
anendyk_gr.webp
Screenshot_12-removebg-preview.png
image.png
image.png
image.png
image.png
bottom of page