F/B OLYMPUS
Χαρακτηριστικά:
Το πλοίο OLYMPUS ναυπηγήθηκε στην Ιαπωνία το 1976,έχει χωρητικότητα 12.338gt(3.732 dwt), μήκος 143 μέτρα, πλάτος 23,5 μέτρα και 5.95 μέτρα βύθισμα, μπορεί να μεταφέρει 1.100 επιβάτες και 420 Ι.Χ. Διαθέτει 2 κύριες μηχανές συνολικής ιπποδύναμης 16. b.h.p και η υπηρεσιακή του ταχύτητα είναι 19 κόμβοι.
Ιστορικό:
-
Μάρτιος του 2012 το πλοίο ναυλώνεται από την Ρεθυμνιακή εταιρία Cretan Ferries από για την Endeavour Lines όπου ταξιδεύει στην γραμμή Πειραιάς-Ρέθυμνο.
-
Δυστυχώς καθηλώθηκε από σοβαρή μηχανική βλάβη από τις 23/9/2012 στα αμπελάκια της σαλαμίνας με την τύχη του να παραμένει αβέβαιη.
-
Στα τέλη του Ιουνίου 2018 πωλείται στην εταιρία Sea Speed Lines και από τη 28η Ιουλίου 2019 ξαναμπαίνει στην γραμμή του Ρεθύμνου αυτή την φορά μέσο Μήλου και Σαντορίνης.
.
-
Σάββατο 7 Μαρτίου 2020 το πλοίο Olympus λόγο των έντονων ανέμων που έχουν κρατήσει εκτός του ρεθυμιώτικου λιμανιού αδυνατεί να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ρεθύμνου και έτσι λίγο αργότερα ρίχνει άγκυρα στο λιμάνι της Σούδας.
Η επίσκεψη:
-
Ωρα 4:30 το απόγευμα του Σαββάτου η ομάδα του Chania Ships καταφθάνει στο λιμάνι της Σούδας με σκοπό να πραγματοποιήσουμε το 4ο αφιέρωμά μας. Φτάνουμε στην προβλήτα Ανδρίας όπου και επιβιβαζόμαστε από το καταπέλτη του γκαράζ. Εκεί μας υποδέχονται κάποια μέλη του πληρώματος και ξεκινάμε το αφιέρωμα μας. Ανεβαίνουμε μέσω των συμβατικών σκαλιών και φτάνουμε στο ξενοδοχειακό κομμάτι του πλοίου. Αρχικά συναντάμε το Coffe Bar του πλοίου,το οποίο είναι διαριθμημένο άψογα. Ενας μικρός λαβύρινθος μας οδηγεί στην Reseption του πλοίου, θα την χαρακτηρίζαμε όμορφη και καλό διατηρημένη. Απέναντι από την Reseption συναντάμε το μικρό εμπορικό κέντρο του πλοίου, που εκεί ο κάθε ταξιδιώτης μπορεί να βρει και να αγοράσει ότι θελήσει, μπαίνοντας στο μικρό χώρο του εμπορικού μας υποδέχεται ο υπεύθυνος του χώρου ο Κύριος Παναγιώτης Γεωργιτσογίαννης με τον οποίο είχαμε ένα σύντομο χαιρετισμό. Προχωρώντας προς τα αριστερά της Reseption συναντάμε το self service του πλοίου αλλά και το μικρό αλλα άνετο εστιατόριό του.
-
Ανεβαίνοντας από το κλιμακοστάσιο του πλοίου όπου εκεί διακρίνουμε πίσω μας ένα ψηφιδωτό το οποίο πιθανολογούμε ότι πρέπει να έχει μείνει από την εποχή που το πλοίο ήταν στην Ιαπωνία. Σε αυτό το Deck συναντάμε στα αριστερά μας ακόμα ένα μικρό αλλά πολύ αναπαυτικό σαλόνι, στην μέση συναντάμε τις κοινόχρηστες τουαλέτες του πλοίου ενώ στα δεξιά μία μικρή σκάλα που μας οδηγεί σε ένα ακόμα σαλόνι του πλοίου που κάλλιστα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μικρή Disco.Το συγκεκριμένο σαλόνι μπορεί να το βρει ανοικτό ο κάθε επιβάτης κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.
-
Κατεβαίνοντας πάλι προς τα κάτω πάμε προς τα αριστερά και συγκεκριμένα προς την γέφυρα του OLUMPYS όπου βρίσκεται πλώρα στο ίδιο Deck με το μικρό σαλόνι του πλοίο. Προχωρώντας στον διάδρομο περνάμε από μερικές καμπίνες του πληρώματος. Μπαίνοντας στην Γέφυρα του πλοίου βλέπουμε μια κλασική γιαπωνέζικη γέφυρα εξοπλισμένη με τα ποίο σύγχρονα μέσα, εκεί μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε ο Υπαρχος του πλοίου. Μείναμε αρκετή ώρα στην γέφυρα μιλώντας για αυτό το πλοίο και το δρομολόγιο που εκτελεί. Μείναμε πολύ ώρα εκεί ατενίζοντας τη θέα σκεφτόμενοι πόσο προνομιούχοι είμαστε που έχουμε την δυνατότητα να θαυμάζουμε τα καταγάλανε νερά του κόλπου της Σούδας.
-
Από τη γέφυρα πάμε στα εξωτερικά μέρη του βαποριού. Το πλοίο διαθέτει αρκετά εξωτερικά μέρη για να περπατήσει κανείς. Επιπλέον το πλοίο διαθέτει ένα μικρό μπαρ το οποίο έχει και κλειστό χώρο ενώ λίγο ποιο κάτω βρίσκονται τραπεζάκια και παγκάκια έτσι ώστε να γίνεται το ταξίδι πιο απόλαυστικό τόσο προς την Κρήτη όσο προς τον Πειραιά. Λίγο ποίο πέρα συναντάμε και το μικρό ελικοδρόμιο το πλοίου.
-
Kατεβαίνουμε ξανά προς το γκαράζ του πλοίου. Πιο συγκεκριμένα τα 2 γκαράζ που διαθέτει μπορούν να φιλοξενηθούν 450 Ι.Χ. Πρώτη μας στάση το γκαράζ Νο 2 το οποίο είναι ένα εργονομικό γκαράζ. Μία μικρή πορτούλα μας οδηγεί στην πλώρη του πλοίου η οποία είναι μικρή άλλα πολύ κλασική πλώρη. Μπαίνοντας πάλι μέσα κατεβαίνουμε την ράμπα και βρισκόμαστε στο κυρίως γκαράζ όπου ξεκινήσαμε. Αφού είχαμε μια σύντομη ομιλία με τον κύριο Στέλιο του οποίου οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άδεια για φωτογράφιση.