H/S/F KYDON PALACE

KYDON PALACE (EX FESTOS PALACE)

 

Το Kydon Palace είναι επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο, που αποτελεί τμήμα του στόλου της Minoan Lines. Ναυπηγήθηκε το 2001 στα ναυπηγεία της Fincantieri, στο Riva Trigoso της Γένοβας στην Ιταλία ως Festos Palace.
Είναι αδελφό πλοίο του Knossos Palace, με το οποίο έχει την ίδια χωρητικότητα, ταχύτητα και όψεις αλλά διαφορετικούς κατασκευαστές (Το Knossos Palace ναυπηγήθηκε από την Sestri Cantieri Navale SpA.). Είναι επίσης αδερφό πλοίο και με το Mykonos Palace, με το οποίο όμως έχουν διαφορετικές όψεις, ενώ έχουν άλλο ένα αδερφό, το "Cruise Bonaria" της Grimaldi Lines. Χωράει μέχρι 2.500 επιβάτες το καλοκαίρι, 1.634 τον χειμώνα και 110 οχήματα Ι.Χ., διαθέτει 758 κλίνες και 700 καθίσματα αεροπορικού τύπου για τους επιβάτες, 600 οικονομικής θέσης και 100 διακεκριμένης. Το σκάφος τροφοδοτείται από τέσσερις ντιζελοκινητήρες Wärtsilä 16V 46C με συνδυασμένη δύναμη των 67,517 kW και φτάνει ταχύτητες μέχρι 31,5 κόμβους. Το όνομα του πλοίου σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει 'Παλάτι του Κύδωνα", ο οποίος κατά την μυθολογία ήταν εγγονός του Μίνωα,ο οποίος έχτισε την Κυδωνία στην Δυτική Κρήτη (σημερινά Χανιά). Το 2019, στο πλοίο, τοποθετήθηκαν scrubbers (συσκευές κατάλυσης.) στην τσιμινιέρα, με σκοπό την μείωση ρύπων σύμφωνα με την νέα νομοθεσία. Η αλλαγή αυτή έγινε και σε άλλα πλοία της εταιρείας, ενώ το 2020, μετονομάστηκε σε Kydon Palace, με σκοπό το ενδεχόμενο δρομολόγησης του στα Χανιά

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Σούδας τα "Βαφτίσια" του Κύδων Παλάς και η ομάδα του Chania Ships μετά από πρόσκληση από το γραφείο τύπου των Μινωικών Γραμμών καταφθάνει στο λιμάνι της Σούδας.

  • Ωρα 12 παρά δέκα επιβιβαζόμαστε στο πλοίο και οι σκάλες μας κατευθύνουν στην Reseption (Deck 5), που ονομάζεται με το όνομα ΑΝΔΡΟΓΕΩ. Εκεί μας υποδέχονται και μας καλώσορίζει το πλήρωμα του πλοίου και μέσα σε αυτούς ένας παλιός μας γνώριμος ο Σπύρος Φουντουλάκης. Η reseption του Κύδων παλάς θυμίζει πραγματικά κρουαζιερόπλοιο και σε βάζει στην αγωνία για το τι θα ακολουθήσει παρακάτω. Αφήνοντας πίσω την Reseption συναντάμε στο ίδιο κατάστρωμα της πρώτες καμπίνες του πλοίου (001-060) καθώς και το Νοσοκομείο του πλοίου. Με γρήγορο ρυθμό ανεβαίνουμε στο κατάστρωμα Νο 6 για να προλάβουμε την τελετή εγκαινίων του πλοίου. Φτάνουμε στο Kingk Radamanthys όπου πλήθος κόσμος είναι εκεί και περιμένει να ξεκινήσει η τελετή. Λίγο πριν μπούμε στην αίθουσα βρίσκουμε τον Κύριο Αντώνη Μανιαδάκη, Διευθύνων Σύμβουλος των Μινωικών Γραμμών, ο οποίος μας καλώσορίζει και αυτός με την σειρά του

  • .Ωρα 12:30 ξεκινάει η τελετή, που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνιάς και Αποκορώνου Δαμασκινός, με τους δύο ιεραρχείς από την Σούδα, τον Πατήρ Νεκτάριο και Πατήρ Κυριακό. Στην συνέχεια ο Κος Μανιαδάκης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Kύριο Καλογερή, κόψανε την κορδέλα και αμέσως μετά απηύθυναν κι΄οι δύο έναν σύντομο χαιρετισμό προς τον κόσμο.

Μετά την λήξη της τελετής συνεχίζουμε το φωτογραφικό μας αφιέρωμα. Αφήνουμε πίσω το κατάστρωμα 6 και ανεβαίνουμε έναν όροφο ποιο πάνω στο Deck 7 με το όνομα Ζάκρος, όπου εκεί συναντήσαμε στο πρυμναίο μέρος του πλοίο τα πρώτα Αεροπορικά καθίσματα του καταστρώματος, αριστερά και δεξία ενώ πλώρα συναντάμε και άλλες καμπίνες επιβατών.

  • Ανεβαίνοντας στο Deck 8 με το όνομα Ζέφυρος συναντάμε στα αριστερά μας το χώρο με τα VIP Αεροπορικά καθίσματα, τα τα οποία διαθέτουν προσωπικό Tablet στον κάθε ταξιδιώτη ενώ στα δεξιά μας έχουμε τα αεροπορικά καθίσματα οικονομικής θέσης. Το KYDON PALACE διαθέτει 742 αεροπορικά καθίσματα τα οποία τα 108 είναι VIP και τα υπόλοιπα οικονομικής θέσης. Φεύγοντας από τα αεροπορικά καθίσματα βγαίνουμε στο μπαλκόνι, όπου εκεί συναντήσαμε το ελικοδρόμιο του πλοίου. Μείναμε πολύ ώρα στο μπαλκόνι του Kydon Palace να χαζέψουμε την Σούδα από ψηλά.

Μπαίνοντας πάλι μέσα στο πλοίο προχωράμε πρίμα και ξανά βγαίνουμε στο εξωτερικό τμήμα του Deck 8 όπου εκεί συναντάμε το εξωτερικό κυκλικό μπαρ με την ονομασία Αστερίων, άλλος ένας πολύ όμορφος χώρος για τους ταξιδιώτες που θα θελήσουν να απολαύσουν την θάλασσα στο μεσημεριανό ταξίδι τους προς τα Χανιά. Δίπλα από το εξωτερικό μπαρ Αστερίων συναντάμε τις δύο πισίνες του πλοίου μία κανονική και μία παιδική. Αριστερά από της πισίνες βρίσκουμε μια σκάλα η οποία μας οδηγεί στο ίδιο πάτωμα με την γέφυρα του πλοίου, όπου υπάρχει ένας μικρός χώρος φιλοξενίας για τα κατοικίδια. Ξανάμπαίνουμε στο εσωτερικό του Deck 8 όπου βρίσκουμε της καμπίνες του πληρώματος μέχρι και την πλώρη.

Στις 2:15 το μεσημέρι κατεβαίνουμε ξανά στο Deck 6 και στο SELF SERVICE (ΔΙΟΝΥΣΟΣ) όπου βρίσκουμε δύο γνώριμους του Chania Ships τον Δημήτρη τον Κυριακάκη και τον Κώστα τον Κοσμαδάκη και καθίσαμε να απολαύσουμε το φαγητό των εγκαινίων και να συζητήσουμε για αυτό το παλάτι που βρισκόμασταν,η ώρα κυλάει γρήγορα με την κουβέντα και μεις πρέπει να σηκωθούμε να συνεχίσουμε το φωτογραφικό μας αφιέρωμα Αφού τελειώσαμε το φαγητό μας και την κουβέντα και αφού χαιρετήσαμε τους δύο καλούς μας φίλους, αφήνουμε το Self Service και προχωράμε ξανά πλώρα, όπου συναντάμε το πρώτο Bar του πλοίου ΝΙΟΒΗ, ένας άνετος χώρος για τον επιβάτη που μπορεί να ξεκουραστεί βλέποντας τηλεόραση και πίνοντας τον καφέ του. Δίπλα υπάρχει ένας μικρός παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους ενώ το πιάνο που είναι στην μέση σου δίνει μια γαλλήνια αίσθηση

  • . Αφήνοντας πίσω το χώρο του σαλονιού ξανά προχωράμε πλώρα προς το Kingk Radamanthys μίας και έχουν τελειώσει τα "Βαπτίσια" και έχει φύγει ο κόσμος να τραβήξουμε μερικές εικόνες ακόμα. Περνώντας από το χώρο της ΕΡΩΦΥΛΗΣ δεν μπορείς να μην σταματήσεις να θαυμάσεις το υπέροχο ψηφιδωτό έργο που είναι στον τοίχο και τα δύο εμπορικά κέντρα (που το ήταν κλειστά εκείνη την ώρα). Μπαίνουμε ξανά στο Kingk Radamanthys όπου το βρίσκουμε άδειο από κόσμο. εκεί συναντάμε ένα μέλος του πληρώματος την Ελένη Καλογεράκη η οποία με προθυμία και με χαμόγελο μας μίλησε και απάντησε στις ερωτήσεις μας. Αφού τελειώσαμε την φωτογράφιση στο χώρο του Kingk Radamanthys, κατεβαίνουμε ξανά στην Reseption να μιλήσουμε για τους χώρους που δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμα. Για την ολοκληρώση του αφιερώματός μας εκεί, βρίσκουμε τον φίλο μας τον Σπύρο Φουντουλάκη και κανονίζουμε να ξανάβρεθούμε στο πλοίο την Κυριακή για να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα μας.

Σάββατο βράδυ η ομάδα μας αποφασίζει να κατεβεί στο λιμάνι της Σούδας να τραβήξει κάποια εξωτερικά πλάνα από αυτό το στολίδι. Ωρα 23:30 Σαββάτου το πλοίο είναι αραγμένο στο λιμάνι φορώντας τα καλά του, θυμίζει πραγματικά αρχοντοβάπορο. Εχοντας πάρει το εξωτερικό φωτογραφικό υλικό που θέλουμε, μείναμε να θαυμάζουμε το βαπόρι από έξω, όπου εκεί είχαμε μια ευχάριστη συνάντηση με τον Καπετάνιο του πλοίου τον Κύριο Εμμανουήλ Γιακουμάκη, με τον οποίο είχαμε ένα σύντομο χαιρετισμό και ανανεώσαμε το ραντεβού για την Κυριακή το πρωί.

  • Κυριακή 23 Φεβρουαρίου ώρα 11:00 το πρωί φτάνουμε ξανά στο KYDON PALACE για την ολοκλήρωση του αφιερώματος μας. Αυτή την φορά μπαίνουμε από τους δύο 12μετρούς Καταπέλτες και βρισκόμαστε στο Deck 3, που είναι το κύριο γκαράζ του πλοίου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για φορτηγά και λεωφορεία. Λίγο ποιο μέσα υπάρχει μία ράμπα που σε οδηγεί στο Γκαραζ 2 και στην συνέχεια στο Γκαράζ 1, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 100 οχήματά. Το γκαράζ 5 είναι ρυθμιζόμενο πατάρι και μπορεί να πάρει έως 70 οχήματα, ενώ το γκαράζ Νο 4 μπορεί να φιλοξενήσει φορτηγά και Ι.Χ. Συνολικά τα γκαράζ έχουν χωρητικότητα 110 Ι.Χ και 110 φορτηγά. Ανεβαίνοντας προς στο Γκαράζ 5 παρατηρούμε μια μικρή πόρτα μας οδηγεί στην πλώρη του πλοίου. Μια άψογη και πολύ όμορφη πλώρη που από εκεί θαυμάσαμε το εξωτερικό πλάνο της γέφυρας.

 Μπαίνοντας ξανά μέσα προχωράμε προς την Reseption όπου εκεί μας υποδέχτηκε και μας καλώς όρισε ο κύριος Νικός προκειμένου να συνεχίσουμε το αφιέρωμα μας παρέα. Προχωράμε πλώρα του καταστρώματος ΑΝΔΡΟΓΕΑΣ με σκοπό να δούμε μερικές καμπίνες από τις 231 που υπάρχουν στο πλοίο με δυνατότητες φιλοξενίας 758 ατόμων. Στο πλοίο υπάρχουν 15 LUX καμπίνες, 68 δίκλινες και 148 τετράκλινες. Το πλοίο ακόμα διαθέτει 2 καμπίνες ΑΜΕΑ. Λίγο πριν ανεβούμε στην γέφυρα κάνουμε μια στάση στο Deck 6 και στο εμπορικό κέντρο με την ονομασία ΕΡΟΦΙΛΗ το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα ήταν ανοικτά και πραγματικά εντιπωσιαστήκαμε με το εσωτερικό του, θυμίζει όντως εμπορικό κέντρο που ο κάθε ταξιδιώτης μπορεί να ψωνίσει από ένα βιβλίο εως ένα κομπολόι η ότι άλλο θελήσει. Έχοντας την ελπίδα να είναι ανοικτό το VIP σαλόνι του πλοίου που βρίσκετε μπροστά από το Kingk Radamanthys προχωράμε ξανά πλώρα στο Deck 6 και τελικά σταθήκαμε τυχεροί. Το σαλόνι BONUS CARD GOLD  χωρητικότητας 98 ατόμων είναι διαθέσιμο μόνο για συγκεκριμένη κατηγορία επιβατών.

Η ώρα περνάει και ο Καπετάν Γιακουμάκης μας καλεί στην γέφυρα. Μόλις μπήκαμε στην γέφυρα δεν είχαμε λόγια να περιγράψουμε το δέος που νιώσαμε. Δεν υπάρχουν τρόποι να χαρακτηρίσεις αυτό που βλέπεις. Πραγματικά νιώσαμε σαν τον Βασιλιά Κύδωνα στο θρόνο του. Η γέφυρα του KYDON PALACE είναι μια τεράστια υπερσύγχρονη γέφυρα, η θέα από τα παράθυρα είναι μαγευτική. Από την μία μεριά να χαζεύεις όλο τον κόλπο της Σούδας και από την άλλη βλέπεις απέναντι όλο το Βλητέ. Αριστερά και δεξιά της γέφυρας βρίσκονται οι δύο κλεστές βαρδιόλες, εξοπλισμένες και αυτές με τα απαραίτητα χειριστήρια.

  • Έχοντας πάρει μια αξέχαστη γεύση από την γέφυρα και έχοντας ευχαριστήσει τον καπετάν Γιακουμάκη φεύγουμε από την γέφυρα και οδεύουμε προς την DISKO και το DECK 9 με την ονομασία Σελήνη. Ενας όμορφος χώρος που παρόλο που βρίσκεται σε ανακαίνιση καταφέραμε να τον επισκεφτούμε εσωτερικά. Κατεβαίνοντας κάτω ξανά προς το Deck 6 συναντάμε το INTERNET&GAMES ένας χώρος για τους φίλους των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στο χώρο του INTERNET&GAMES παλιά ήταν ο κινηματογράφος ΑΠΟΛΛΩΝ. Οδεύοντας προς τα πίσω στο ίδιο κατάστρωμα συναντάμε δύο πόρτες η μία με την ονομασία ΥΑΚΙΝΘΟΣ και η άλλη με την ονομασία ΔΙΟΝΥΣΟΣ, πρόκειται για τα δύο εστιατόρια του πλοίου. Η δεξιά πόρτα μας ανοίγει στο πολυτελές Ala Carte Restaurant ενώ η αριστερή μας πάει στο Self Service του πλοίου, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως 550 άτομα.

  •  

  • Έχοντας ολοκληρώσει το αφιέρωμα μας κατεβαίνουμε ξανά στο κύριο Γκαράζ του πλοίου με την ελπίδα να επισκεφθούμε το μηχανοστάσιο του πλοίου. Δύστυχως δεν τα καταφέραμε. Οπως προαναφέραμε το KYDON PALACE έχει 4 μηχανές WARTSILA 16V 46C,ισχύος 16.800 έκαστη οι οποίες είναι χωρισμένες σε 2 ζευγάρια τοποθετημένες πρύμα και πλώρα του μηχανοστασίου. Ακόμα διαθέτει 3 ηλεκτρομηχανές WARTSILA 2.430kw η κάθε μία. Το Κύδων Παλάς έχει I.M.O 9204568 λιμάνι νηολογίου τον Πειραιά, έχει μήκος 214 μέτρα, πλάτος 26,49 και μέγιστο βύθισμα 7,30 μέτρα. Το χειμερινό του πρωτόκολλο φτάνει τα 1.634 άτομα ενώ το καλοκαιρινό αγγίζει τα 2.500 άτομα.

  • Μπορεί κάπου εδώ να τελειώνει αυτό το αφιέρωμα σε ένα τέτοιο στολίδι της ελληνικής ακτοπλοΐας αλλά το ταξίδι για το KYDON PALACE μόλις άρχισε από και προς τα Χανιά. Το υποδεχόμαστε και το καλώς ορίζουμε λοιπόν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από την MINOAN LINES

1) Τον Κύριο Αντώνη Μανιαδάκη

2)Τον Κύριο Ιωάννη Γιακουμμάκη

3)Την Κυρία Ελενα Καλογεράκη

4)Τον Κύριο Σπύρο Φουντουλάκη

5)Τον Κύριο Νίκο

6)Την Κυρία Αναστασία Πίνη.

Ευχαριστούμε και όλοι την ομάδα μας.

1) Τον Λευτέρη Κοκογιαννάκη

2) Τον Νικόλαο Κερδέλα

3)Τον Μανώλη Μπουρεξάκη

4)Τον Σταμάτη καραμπινάκη

5)Τον Μπάμπη Μαρουλάκη

6)Τον Θέμο Πενθερουδάκη

 Η αγάπη μας για τα πλοία και την ακτοπλοΐα αφού  έγινε λατρεία πλέον στο τομέα αυτό, μας οδήγησε να δημιουργήσουμε την νέα πλατφόρμα Chaniaships.com με σκοπό την κάλυψη των τεσσάρων λιμανιών του νομού μας σε καθημερινή βάση.

Η                 

ΤΟΥ CHANIA SHIPS

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

125525152_2795204450758666_3501238667646
125850001_362558671678656_25669874093905
125403518_832183507546039_23841707175373

Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας ή κάποια καταγγελία σας στο παρακάτω

email : Chaniaships20@gmail.com

© Copyright 2021ChaniaShips.com ,