top of page

H/S/F KNOSSOS PALACE

Image00042.JPG

Το Knossos Palace είναι επιβατηγό/οχηματαγωγό πορθμείο, που αποτελεί τμήμα του στόλου της Minoan Lines. Ναυπηγήθηκε το 2000 στα ναυπηγεία της Sestri Cantieri Navale Spa. Είναι αδελφό πλοίο του Kydon Palace, με το οποίο έχει την ίδια χωρητικότητα, ταχύτητα και όψεις, αλλά διαφορετικούς κατασκευαστές (Το Kydon Palace ναυπηγήθηκε από την Fincantieri). Είναι επίσης αδερφό και με το Mykonos Palace, με το οποίο όμως έχουν διαφορετικές όψεις, ενώ έχουν άλλο ένα αδερφό, το "Cruise Bonaria" της Grimaldi Lines.Χωράει μέχρι 2.500 επιβάτες το καλοκαίρι, 1.634 τον χειμώνα και 110 οχήματα Ι.Χ., διαθέτει 758 κλίνες και 700 καθίσματα αεροπορικού τύπου για τους επιβάτες, 600 οικονομικής θέσης και 100 διακεκριμένης. Το σκάφος τροφοδοτείται από τέσσερις ντιζελοκινητήρες Wärtsilä 16V46C με συνδυασμένη δύναμη των 67,517 kW,και φτάνει ταχύτητες μέχρι 31,5 κόμβους. Το όνομα του πλοίου σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει 'Παλάτι της Κνωσσού".

knossos_palace_2000_1.jpg

Το ταξίδι για την ομάδα του ChaniaShips.com ξεκινάει το απόγευμα της 25 Οκτωβρίου του 2020. Μετά από προτροπή του καλού μας φίλου Γρήγορη Στεφανόπουλου ο οποίος μας παρείχε φωτογραφικό υλικό του πλοίου Knossos Palas μας έβαλε την ιδέα για την δημιουργία ενός αφιερώματος μιας και το πλοίο θα άφηνε την γραμμή Ηράκλειο - Πειραιά για να πάει να καλύψει την γραμμή την Αδριατικής.

Image00032.JPG
PICT0023.JPG

 Κυριακή και ώρα 20:00 επιβιβαζόμαστε στο πλοίο Knossos Palas εκεί όπου μας υποδέχεται ο καλός μας φίλος Εμμανουήλ Κοκοσάλης καθώς και ένας παλιός γνώριμος και φίλος του ChaniaShps.com ο ο Σπύρος Φουντουλάκης. Η επιβίβαση γίνετε από τους δύο 12μετρους καταπέλτες που μας οδηγούν στο κύριο γκαράζ του πλοίου οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως για φορτηγά και λεωφορεία. Λίγο πιο μέσα υπάρχει μία ράμπα που μας οδηγεί στο Γκαράζ No2 και στην συνέχεια στο Γκαράζ No1 τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 100 οχήματα. Το γκαράζ No5 είναι ρυθμιζόμενο πατάρι και μπορεί να φιλοξενήσει έως 70 οχήματα ενώ το γκαράζ Νο 4 μπορεί να φιλοξενήσει φορτηγά καθώς και Ι.Χ. Συνολικά τα γκαράζ του πλοίου έχουν χωρητικότητα 110 Ι.Χ και 110 φορτηγά.
 

Image00022.jpg
Image00002.jpg

Επιστρέφουμε στον ξενοδοχειακό χώρο και με την βοήθεια των κυλιόμενων σκαλών βρισκόμαστε στο κατάστρωμα Νο 6 και στον κυκλικό χώρο της reception. Ένας πολύ όμορφος και λαμπερός χώρος που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κρουαζιερόπλοιο και όχι σε πλοίο της γραμμής. Δίπλα από την reseption υπάρχουν τα γραφεία του πληρώματος στα οποία οι άνθρωποι των Μινωικών Γραμμών είναι πρόθυμοι με το χαμόγελο στα χείλη να εξυπηρετήσουν τον κάθε επιβάτη που θέλει κάποια πληροφορία.

Στο υπόλοιπο κατάστρωμα με Νο6 υπάρχουν μερικές καμπίνες των επιβατών που υπάρχουν στο πλοίο από τις 231 συνολικά που διαθέτει όπου είναι χωρισμένες σε κατηγορίες 15 LUX καμπίνες, 68 δίκλινες και 148 τετράκλινες και επίσης το πλοίο διαθέτει 2 καμπίνες ΑΜΕΑ.

Image00015.jpg
Image00025.JPG
Image00068.jpg
Image00026.jpg

Ανεβαίνουμε σιγά σιγά στο κατάστρωμα Νο 6.Μόλις φτάνουμε στο τελευταίο σκαλί για το κατάστρωμα συναντάμε μπροστά μας δύο μεγάλες πόρτες οι οποίες είναι οι δύο πόρτες με την ονομασία "ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ ΚΑΙ ΑΜΒΡΟΣΙΑ" .Φυσικά μιλάμε για τους δύο υπέροχους χώρους του "Εστιατορίου" και του "Self Service" όπου στην είσοδο του εστιατορίου υπάρχει ελεύθερος χώρος αναμονής ώστε το φιλικό πρόσωπο που συνοδεύει ή η οικογένεια να απολαύσει τα γεύματα της κρητικής κουζίνας που προφέρουν οι σεφ του εστιατορίου.Τέλος δεν γίνεται να παραλείψουμε την υπέροχη κάβα του εστιατορίου με τα επώνυμα κρητικά κρασιά που παρέχονται στην διάθεση του κάθε επιβάτη.

Αφήνουμε πίσω τα δύο εστιατόρια του πλοίου και κατευθυνόμαστε στο πρώτο σαλόνι του πλοίου με την ονομασία "ΡΕΑ". Με ενα μεγάλο μπάρ στην μέση και με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να υποδεχτεί τον ταξιδιώτη και να του προσφέρει στιγμές χαλάρωσης απολαβαίνοντας τον καφέ του ή κάποιο Snack. Στην δεξιά πλευρά υπάρχει ένας παιδότοπος για τους μικρούς ταξιδιώτες που μπορούν να παίξουν άνετα και με ασφάλεια ενώ την παράσταση στο σαλόνι κλέβει το πιάνο που βρίσκεται στην μέση του σαλονιού. Η ώρα περνάει ευχάριστα και το ταξίδι μας προς την Κρήτη ξεκινάει με πρώτο προορισμό το Ηράκλειο και μετά τα Χανιά.

Image00066.JPG
Image00067.JPG
Image00065.JPG
Image00019.jpg
Image00026.JPG
Image00021.JPG
Image00069.JPG
Image00045.JPG

Προχωράμε πλώρα από το σαλόνι "ΡΕΑ" και κάπου στην μέση του Κνωσσός Παλάς συναντάμε το εμπορικό κέντρο με την ονομασία "Πανδώρα". Αυτό που μας κάνει εντύπωση και ξεχωρίζει είναι το περίπτερο που είναι απέναντι από τα δύο εμπορικά μαγαζιά που είναι ανοικτό σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού. Απέναντι από το περίπτερο όπως αναφέραμε και πιο πάνω είναι τα δύο εμπορικά καταστήματα όπου μέσα βρίσκουμε διάφορα κρητικά προϊόντα καθώς και μεγάλη ποικιλία από διάφορα ρούχα. Και στα δύο καταστήματα υπάρχει το φιλόξενο προσωπικό του πλοίου που με το χαμόγελο στα χείλη είναι πρόθυμα να μας εξυπηρετήσει. Συνεχίζοντας στην διπλανή αίθουσα αποκαλύπτεται μπροστά μας ο παραδεισένιος κόσμος της τεχνολογίας της διασκέδασης και της ανεμελιάς για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του πλοίου . Στο εσωτερικό υπάρχουν υπολογιστές και ελεύθερο wifi για κάθε είδους χρήση καθώς και ιδικά διαμορφωμένος χώρος για τους επισκέπτες όπου προτιμούν να εργαστούν πιο μοναχικά με δικό τους εξοπλισμό.

Image00029.JPG
Image00028.JPG
3_0.jpg

Αφήνοντας πίσω το εμπορικό κέντρο κατευθυνόμαστε προς την πλώρη του Κνωσσός Παλλάς και το συνεδριακό κέντρο "King Minos" που μέλη του πληρώματος μας υποδέχονται με το χαμόγελο στα χείλη. Στο "King Minos" πραγματοποιούνται ομιλίες και εκδηλώσεις καθώς είναι ένα πανέμορφο σαλόνι το οποίο μπορεί να το χρησιμοποιούν και οι επιβάτες σε κάθε ταξίδι τους για να απολαμβάνουν το καφέ τους καθώς και την θέα προς τα έξω. Το σαλόνι "King Minos" ολοκληρώνετε με ένα μικρό σαλόνι για τους πιο ιδιαίτερους πελάτες με θέα την πλώρη με την ονομασία "VIP". Συνεχίζοντας να ανακαλύπτουμε τα υπέροχα μέρη του ντεκ Νο7 βρισκόμαστε μπροστά στις καμπίνες. Από την μια πλευρά και στις υπόλοιπες αεροπορικές θέσεις που βρίσκονται στο επίπεδο No7. Και σε αυτόν τον χώρο υπάρχει εξωτερική πόρτα οπου μπορεί ο επισκέπτης να ευχαριστηθεί την θέα της θάλασσας.

Image00037.JPG
Image00039.JPG

 Ανεβαίνουμε ένα ακόμα επίπεδο βρισκόμαστε στο ντεκ Νο8 όπου βρίσκονται τα VIP αεροπορικά καθίσματα. Εκεί ο επιβάτης μπορεί να απολαύσει το ταξίδι του αναπαυτικά παρέχοντας τις υπηρεσίες που παρέχει ο χώρος καθώς μπροστά από κάθε αεροπορικό κάθισμα υπάρχει ένα μικρό Tablet που ο επιβάτης μπορεί να χαζέψει στο ιντερνέτ ακόμα και να δει κάποια ταινία. Βγαίνοντας από τα αεροπορικά καθίσματα και αφού η ώρα είναι περασμένες 12.00 προχωράμε και πάλι προς το κατάστρωμα Νο 7 και στην καμπίνα μας για ξεκούραση καθώς η αυριανή μέρα προβλεπόταν μεγάλη.

87889085_2745795198841494_67242495937410
DSCN3299.JPG

Λίγο πριν τις 6 το πρωί ακούμε από τα μεγάφωνα ότι δένουμε στο λιμάνι του Ηρακλείου και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ανεβούμε στην πρύμνη του ντέκ 7 και στο ελικοδρόμιο του πλοίου όπου φυσικά κατέχει τον μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο χωρίς αυτό όμως να μας χαλάει την αισθητική του χώρου καθώς μπορούμε να θαμάσουμε το Ηράκλειο από ψηλά. Η ώρα της εκφόρτωσης γίνετε με γρήγορους ρυθμούς καθώς σε λιγότερο από μία ώρα πρέπει να αναχωρήσουμε για το λιμάνι των Χανίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Η ώρα περνάει ευχάριστα με ένα καφέ στο χέρι και η αναχώρηση για τα Χανιά έχει ξεκινήσει. Χαζεύοντας την διαδρομή από Ηράκλειο προς Χανιά από το μπαλκόνι του ντέκ 7 νιώθουμε ότι είμαστε στο παράδεισο καθώς η Κρήτη είναι ένα πανέμορφο νησί με πολλούς όμορφους προορισμούς και πολλά αξιοθέατα. Το ρολόι δείχνει 9:30 σιγά σιγά μπαίνουμε στον κόλπο της Σούδας. Μιας Σούδας που αγαπήθηκε από κάθε επιβάτη από το πρώτο λεπτό που πάτησε το πόδι του. Το λιμάνι της Σούδας είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στο κόσμο και από τα λίγα λιμάνια που είναι άψογα διαμορφωμένο. Η άγκυρα στο λιμάνι της Σούδας πέφτει και το Κνωσσός Παλλάς αρχίζει την επιβίβαση των νέων επιβατών.

119709999_771036360321432_77552925764046
Image00012.JPG
Image00053.JPG
Image00015.JPG
Image00027.JPG

.Κατεβαίνουμε για μια σύντομη βόλτα στο λιμάνι των Χανίων και λίγο μετά τις 12 επιστρέφουμε στο

λιμάνι εκεί όπου βρεθήκαμε με τον ιδιοκτήτη της σελίδας μας τον Λευτέρη Κοκογιαννάκη  τον Κύριο Αργύρη Φραγκεδάκη  καθώς και τον Κύριο Σταμάτη Καραμπινάκη όπου επιβιβαστήκαμε στο πλοίο με σκοπό την ολοκλήρωση του αφιερώματος μας.

DSCN0253.JPG
130969489_718453302107946_72106367377531

Ανεβαίνουμε προς την reception εκεί βρίσκουμε να μας περιμένει ο καλό μας φίλος Σπύρος Φουντουλάκης με σκοπό να επισκεφτούμε τους χώρους που δεν έχουμε δεί ακόμα. Ανεβαίνουμε στο ντέκ 7 και πάμε προς την πρύμνη του πλοίου και το εξωτερικό μπάρ με την ονομασία "Ποσειδών" όπου είναι και η μπυραρία του πλοίου που κάθε επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί οτιδήποτε χρειάζεται και να κατευθυνθεί είτε στην πισινά είτε στο υδρομασάζ που διαθέτη ο χώρος. Περνάμε χαλαρές στιγμές ξεγνοιασιάς και ικανοποίησης από το υπέροχο διαμορφωμένο περιβάλλον. Με ένα καφέ στο χέρι και με καλή παρέα στο εξωτερικό μπαρ ένα σημείο ξεχώριζε που δεν είχαμε επισκεφθεί ακόμα και φυσικά μιλάμε για την disco του "Κνωσσος Παλλάς". Λίγο πριν ανεβούμε στην disco με την βοήθεια της εξωτερικής πλαϊνής σκάλας ανεβαίνουμε στο κατάστρωμα Νο9 στο ίδιο πάτωμα που βρίσκεται η γέφυρα που θα επισκεφθούμε τον χώρο φύλαξης των μικρών τετραπόδων φίλων μας καθώς φυσικά δεν θα έλειπε και ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος για να βγάλουμε βόλτα το κατοικίδιο μας. 

Image00003.JPG
Image00050.JPG
Image00048.JPG
Image00054.jpg

Αφού χαζέψαμε την ντίσκο από έξω και είχαμε μαγευτεί ήρθε νομίζουμε η ώρα να την επισκεφθούμε. Φτάνουμε στην Ντίσκο με την ονομασία "Αρμόνια" . Έχει πανοραμική θέα και είναι κατασκευασμένη από γυάλινο θόλο όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει το ποτό του ή οτιδήποτε άλλο ανάλογα την διάθεση του . Υπάρχει πάντα κατάλληλη μουσική και διαμορφώνεται ώστε να είναι όλοι οι ταξιδιώτες ευχαριστημένοι και ταυτόχρονα να απολαμβάνουν τα αστέρια ή την βροχή ανάλογα τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν την ώρα του ταξιδιού. Η συγκεκριμένη αίθουσα όπως μας ανέφερε ο Κύριος Φουντουλάκης είναι ανοικτά από της 10 το βραδύ ενώ μετά το πέρασμα της βραδιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος χαλαρώσεις

Image00018.jpg
Image00013.JPG

Κάνοντας βόλτες στο υπερπολυτελές πλοίο που βρισκόμαστε σε πολλά σημεία θυμίζει κρουαζιερόπλοιο με τα φώτα και την λαμπρότητα του. Ήρθε η ώρα να ανεβούμε στην γέφυρα του πλοίου καθώς ο Καπετάν Μιχάλης Πετειναράκης μας καλεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπαίνοντας στην γέφυρα είχαμε την τιμή να μας υποδεχτεί ο καπετάν Πετειναράκης Μιχάλης και να μας καλωσορίσει στο πλοίο. Η γέφυρα του πλοίου KNOSSOS PALACE είναι μια τεράστια υπερσύγχρονη γέφυρα. Η θέα από τα παράθυρα είναι μαγευτική και αποτελείται από σύγχρονο εξοπλισμό όπου βοηθάνε τον καπετάνιο και το πλήρωμα ώστε να χειρίζονται το Κνωσσός με ευκολία και απολυτή ασφάλεια.

Image00043.JPG
73195206_2676420465743567_90165904627267
76714134_2676420662410214_25784013675298
74461540_2676420562410224_41772506820273
Image00054.JPG

 

Αφού ολοκληρώσαμε την ξενάγηση μας στον χώρο της γέφυρας θελήσαμε να κάνουμε μία βόλτα ακόμα στα καταστρώματα του πλοίου. Ξέραμε ότι θα ήταν οι τελευταίες μας στιγμές  μέσα σε αυτά καθώς σε λίγες ημέρες θα αναχωρούσε για την Ιταλία. Το  Κνωσσός Παλλάς θυμίζει πραγματικά ένα πλοίο διαμάντι και εμείς  νιώσαμε τεράστια ευγνωμοσύνη που είχαμε την τιμή να το επισκεφθούμε. Με την βοήθεια  του καλού φίλου  Γρηγόρη  Στεφανόπουλου  πραγματοιήσαμε ένα αφιέρωμα με σκοπό να το αποχαιρετήσουμε από τις Ελληνικές θάλασσες μετά από 20 χρόνια παρουσία σε αυτές.


Η βόλτα μας ολοκληρώνεται σιγά σιγά και  κατευθυνόμαστε προς τον χώρο της RESEPTION με σκοπό να ευχαριστήσουμε και να αποχαιρετήσουμε το πλήρωμα του Κνωσσός Παλλάς. Η ώρα της αποχώρησης ήταν  δύσκολη καθώς το πλήρωμα του Κνωσσός με το χαμόγελο στα χείλια  ήταν δίπλα μας όλη την διάρκεια του αφιερώματος κάνοντας ότι καλύτερο προκειμένου να βγει ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Έπειτα  αποβιβαστήκαμε από το πλοίο μείναμε έξω από αυτό και   με το φίλο μας Γρηγόρη αρχίσαμε τη  συζήτηση  για το πλοίο και για αυτά που καταγράψαμε μέσα από την κάμερα του Chania Ships.      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αποχωρούμε από το λιμάνι της Σούδας και δίνουμε ξανά ραντεβού για τις 17:30 με σκοπό να αποχαιρετήσουμε το φίλο μας  Γρηγόρη και το πλοίο  καθώς και να φωτογραφίσουμε την αναχώρηση του Κνωσσός . Αφού χαιρετήσαμε και ευχαριστήσαμε τον φίλο μας στήθηκαν οι μηχανές με σκοπό να φωτογραφηθεί η αναχώρηση του αρχωντοβάπορου. Η ώρα της αναχώρησης ξεκινάει και εμείς  μείναμε από κάτω να χαζεύουμε αυτό το κολοσσό που βγαίνει  στα Κρητικά πελάγη . Όσο και να προσπαθήσαμε να κρατηθούμε το δάκρυ κύλησε καθώς ξέραμε ότι σε λίγο καιρό θα αναχωρήσει μόνιμα για την Ιταλία. 
   

 

 

Στις  24 Νοεμβρίου το Κνωσσός Παλλάς άφησε πίσω τα ελληνικά νερά με προορισμό την Νάπολη και μπορεί κάπου εδώ το αφιέρωμα στο Κνωσσός Παλλάς να ολοκληρώνεται αλλά εμείς οφείλουμε να ξανά πούμε ότι αυτό το αφιέρωμα έγινε με σκοπό να πούμε ενα μεγάλο ευχαριστώ στο Κνωσσός Παλλάς για τα 20 υπέροχα χρόνια που μας χάρισε με τα ταξίδια του και του ευχόμαστε πάντα ο Άγιος Νικόλαος  να βρίσκεται στην πλώρη του και να προστατεύει το πλήρωμα του .
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με αφορμή το παραπάνω αφιέρωμα για το Κνωσσός Παλλάς κάπου εδώ ήρθε και η δική μας σειρά να σας ευχηθούμε χρόνια πολλά . Το 2020 φεύγει ευχόμαστε να πάρει μαζί του όλες τις άκαισχημες στιγμές που πέρασε όλος ο κόσμος ....ελπίζουμε το 2021 να φέρει υγεία και πολλές όμορφες στιγμές σε όλες τις οικογένειες.
 

 

Εμείς θα ήμαστε εδώ με νέες ιδέες και νέα αφιερώματα για τα πλοία που ταξιδεύουν στα Ελληνικά νερά μας και με πολύ όρεξη για αυτό που κάνουμε και αγαπάμε. Ελπίζουμε το 2021 να μας βρει όλους μια μεγάλη παρέα!
                                                                                                                                                                            Με εκτίμηση και πολλές ευχές η ομάδα του Chania Ships!!!!

  Ευχαριστούμε από την Minoan Lines

Κο Μιχάλης Πετειναράκης
Κο Σπύρο Φουντουλάκη 
Κο Νίκο
Κο Εμμανουήλ Κοκοσάλης
 

Για την πραγματοποίηση του αφιερώματος συμμετέχουν  οι:                          
Κοκογιαννάκης Λευτέρης: Κείμενο φωτογραφικό υλικό     

Γρηγόρης Στεφανόπουλος:Φωτογραφικό Υλικό

Φωτεινή Μαρακάκη:Κείμενο

Αγγελική Σαρίκ:Φωτογραφικό υλικο

Σταμάτης Καραμπινάκης:Επεξεργασία κειμένου

Αργύρης Φραγκεδάκης:Φωτογραφικό υλικό     

DSCN0280.JPG
DSCN0314.JPG
DSCN2291.JPG
273689242_324019479662319_3979073714123161094_n.jpg
317447740_1924043621275791_6796297228118415923_n.jpg
final logo KK_page-0001.jpg
46695915_1913370695378080_4735463505564532736_n.jpg
anendyk_gr.webp
Screenshot_12-removebg-preview.png
image.png
image.png
image.png
image.png
bottom of page