top of page
Το αεροπλανοφόρο USS GEORGE H. W. BUSH (CVN 77) στην Σούδα
Γυρνάμε 4 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στις 17 Ιανουαρίου του 2017, ο Χρήστος Καρατζάς όπου είναι ένα αγαπητό μέλος της ομάδας μας θα μας μοιραστεί την εμπειρία του στο πυρηνικό αεροπλανοφόρο "GEORGE BUSH" όπου είχε την ευκαιρία να το επισκεφτεί από κοντά και να το γυρίσει.
Το αεροπλανοφόρο "GEORGE BUSH" έκανε παρθενική άφιξη στην αμερικανική βάση Σούδας στην προβλήτα Κ-14 στις 6 Ιανουαρίου 2017 όπου θα έμενε 4 μέρες. Μετά από 4 μέρες το αεροπλανοφόρο αναχώρησε για την Συρία όπου εκεί ήταν η αποστολή του, όμως στην διαδρομή παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη και επέστρεψε ξανά στη βάση της Σούδας όπου και έμεινε 10 μέρες μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά.
Ο "GEORGE BUSH" ήταν ένας θρυλικός πιλότος του Ναυτικού για στην εποχή του 40-50 καθώς συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας όπου απολύθηκε τιμητικά τον Ιούνιο του 1974 έχοντας στην κατοχή του 7 Χρύσα πολεμικά μετάλλια. Την ίδια περίοδο του 1974 εκλέγεται ως 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το αεροπλανοφόρο "GEORGE BUSH" (CVN 77) είναι το 11ο και προτελευταίο πιο καινούργιο αεροπλανοφόρο από τα υπόλοιπα 12. Ναυπηγήθηκε στη Virginia της Αμερικής καθώς η κατασκευή του κράτησε 3 χρόνια, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2003 και τελείωσε στις 6 Οκτωβρίου του 2006, ενώ τέθηκε στην πρώτη του αποστολή στις 10 Οκτωβρίου. Η κατασκευή του κόστισε 6.200.000.000$ δολάρια όπου τα χορήγησε η έκτη κόρη του George Bush η (Dorothy Bush Koch) στο αμερικανικό ναυτικό. Έχει μήκος 333 μέτρα, το πλάτος του είναι 76,2 μέτρα ενώ το βάθος του είναι 42 μέτρα. Έχει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες, 4 ατμοστρόβιλους και 4 άξονες πιάνοντας τους 31 κόμβους και το βασικότερο αυτού του αεροπλανοφόρου ειναι οτι έχει 5.800 μέλη πληρώματος μαζί με τους πιλότους αεροσκαφών.
Να πούμε πως το πυρηνικό αεροπλανοφόρο μπορεί να μεταφέρει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του 110 αεροσκάφη όπου τα 80 είναι μαχητικά (F-18 HORNET ή F-35 B) 20 ελικόπτερα (U-60 Black Hawk) και 10 ραντάρ αεροπλάνα τύπου (E-2 Hawkeye). Στην πίστα του αεροπλανοφόρου σταθμεύουν γύρω στα 60 αεροσκάφη και ελικόπτερα ενώ τα υπόλοιπα 50 είναι στο ακριβώς από κάτω κατάστρωμα όπου είναι και το μέρος της συντήρησης τους.
Πάμε τώρα στην καλύτερη θέση του αεροπλανοφόρου, ο πύργος ελέγχου ή η γέφυρα και η θέση του ναυάρχου ή του διοικητή αεροπλανοφόρου. Ο πύργος χωρίζετε από μόνος του σε 5 καταστρώματα και στην θέση που είναι ο φίλος μας ο Χρήστος είναι το πιο σημαντικό κατάστρωμα όπου από εκεί ελέγχονται οι προσγείωσεις και απογειώσεις των αεροσκαφών, τα ραντάρ διότι όλο το αεροπλανοφόρο είναι σε λειτουργία STEALTH δηλαδή κρυφό από το ραντάρ και ότι βρίσκεται η θέση που κάθετε ο Διοικητής ή ο Ναύαρχος του αεροπλανοφόρου.
Κάτι που ίσως σας φανεί παράξενο, και τα 12 αεροπλανοφόρα που διαθέτει η Αμερική όπου τα 2 είναι εφεδρικά ως πιο παλιά, διαθέτουν όλα εκκλησία, ποιος ο λόγος; Το κάθε αεροπλανοφόρο έχει 6 μήνες υπηρεσία και 6 μήνες πηγαίνει για ακινησία σε κάποια βάση της Αμερικής, σε αυτούς τους 6 μήνες υπηρεσίας μπορούν τα μέλη πληρώματος και πιλότοι μιας που είναι τόσοι πολλοί πέρα από τις προσευχές να μπορεί γίνει και ένας γάμος αν υπάρξει κάποιο ζευγάρι που εργάζεται στο αεροπλανοφόρο.
Τέλος καθώς έφευγε ο φίλος μας ο Χρήστος από το αεροπλανοφόρο, δέχτηκε ένα πανέμορφο καπέλο με το όνομα και τον κωδικό του αεροπλανοφόρου, καθώς του το δώρισε ο ίδιος ο Διοικητής του αεροπλανοφόρου ή αλλιώς Ναύαρχος. Επίσης μας είπε ότι είναι αρκετά συναρπαστική εμπειρία που έζησε, καθώς είναι αρκετά δύσκολο ένας απλός πολίτης να εισέλθει σε μια πλωτή Πολιτεία πολέμου.
Ελπίζουμε με το αφιέρωμα μας να σας άρεσε και να σας ταξιδέψαμε στα εσωτερικά και εξωτερικά του αεροπλανοφόρου "GEORGE BUSH" (CVN 77). Δυστυχώς δεν είχε ο Χρήστος πολύ φωτογραφικό υλικό λόγο ότι απαγορευόταν οι πολλές φωτογραφίες εκεί μέσα και έβγαλε τις βασικές που ήθελε να έχει. Η ομάδα του ChaniaShips ευχαριστεί πολύ τον φίλο και συνάδελφο Χρήστο Καρατζά που μοιράστηκε με εμάς την έμπειρα σε μια ξενάγηση ενός αεροπλανοφόρου μα πάνω από όλα εσάς που μας στηρίζεται!
bottom of page